Productia in scadere cu 15,8 la suta in august
Productia industriala a scazut, in august, cu 15,8 la suta, ca seria bruta si cu 0,3 la suta ca seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna iulie, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a scazut atat ca seria bruta cat si ca seria ajustata cu 5,3 la suta, respectiv 5,9 la suta.
Potrivit datelor INS, scaderea productiei industriala (serie bruta) din luna august fata de luna precedenta a fost determinata de industria prelucratoare (-18,5 la suta) si de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-2,8 la suta). In perioada mentionata, industria extractiva a crescut cu 3,5 la suta.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de capital (-37,6 la suta), industria bunurilor de uz curent (-11,6 la suta), industria bunurilor intermediare (-6,1 la suta) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,3 la suta). Industria energetica a crescut cu 0,9 la suta.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna precedenta, a scazut cu 0,3 la suta, fiind determinata de scaderea industriei prelucratoare (-0,5 la suta). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au crescut cu 3,3 la suta, respectiv 0,6 la suta.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria energetica (+2,7 la suta) si in industria bunurilor intermediare (+1,0 la suta), in timp ce industria bunurilor de folosinta indelungata a ramas la acelasi nivel. Industria bunurilor de capital si industria bunurilor de uz curent au scazut cu 3,8 la suta, respectiv 0,3 la suta.
In luna august 2009, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna corespunzatoare din anul precedent cu 5,3 la suta, determinata de scaderea industriei extractive (-15,6 la suta) si a industriei prelucratoare (-7,1 la suta). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au inregistrat o crestere cu 19,6 la suta.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent (-10,2 la suta), industria bunurilor de capital (-8,2 la suta), industria bunurilor de folosinta indelungata (-6,8 la suta) si industria bunurilor intermediare (-5,9 la suta). Industria energetica a crescut cu 7,1 la suta.
De asemenea, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, a scazut cu 5,9 la suta din cauza scaderilor inregistrate in industria extractiva (-17,2 la suta) si in industria prelucratoare (-7,5 la suta). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 14,8 la suta. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent (-9,1 la suta), industria bunurilor de folosinta indelungata (-8,8%), industria bunurilor intermediare (-6,8 la suta) si industria bunurilor de capital (-2,8 la suta), industria energetica fiind in crestere cu 6,5 la suta.
Datele INS arata ca in perimele opt luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 9,1 la suta, determinata de scaderile inregistrate in industria extractiva (-11,5 la suta) si in industria prelucratoare (-10,4 la suta). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 4 la suta.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-16,3 la suta), industria bunurilor intermediare (-14,1%), industria bunurilor de uz curent (-9,2 la suta), industria bunurilor de capital (-6,9 la suta) si industria energetica (-1,7 la suta).
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1 ianuarie -31 august 2009, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, a scazut cu 9,2 la suta din cauza scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-11,4 la suta) si in industria extractiva (-10,2 la suta). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 3 la suta.
Sursa: AGERPRES