Noua din zece romani au telefon mobil
Mobilul suna in buzunarul a noua din zece romani de la oras. Iar multi au depasit stadiul in care folosesc telefonul doar pentru sunat si trimis SMS-uri. Versul cu „ti-am dat beep si sunt voinic” ar trebui schimbat. Multi romani deja asculta muzica la mobil, intra pe internet si se conecteaza prin bluetooth.
Cu siguranta sunt mai multi romanii care au telefon mobil decat cei care au apa calda la robinet. Un studiu GFK arata ca 75 la suta din populatia in varsta de peste 15 ani are mobil. In cazul orasenilor mai punem 10 procente.
In mod clar, cele mai folosite functii sunt apelurile si SMS-urile. Urmeaza agenda de contacte pe care opt din zece romani spun ca o folosesc zilnic. Dar nu este singura functie folosita zilnic. Cam patru din zece persoane se trezesc dimineata cu ajutorul alarmei telefonului mobil.
Unu din trei tineri intre 18 si 24 de ani asculta zilnic muzica la mobil. Bluetooth-ul si infrarosul sunt folosite saptamanal de aproape jumatate din tinerii din Romania.
Telefonul e unul dintre cele mai importante lucruri din viata unui om. Un alt studiu, realizat in Croatia a studiat comportamentul utilizatorilor de mobil atunci cand raman fara telefon. In plan social a fost dezastru. Lipsa comunicarii le-a dat viata oamenilor peste cap.
In plan psihoilogic – mai putin stres, mai mult timp liber. Cei mai tineri au suferit insa si la acest capitol. Lasati fara telefon mobil s-au simtit singuri si izolati, ba chiar neajutorati. Studiul GfK Romania a fost realizat in luna septembrie pe un esantion de 1.000 de repondenti, reprezentativ la nivel national.