Monitorizarea suferintei padurilor

Monitorizarea suferintei padurilor

0 201

Poate suntem surprinsi ca respiram tot mai greu si o greutate tot mai mare ne apasa pe plamani. Nimic de mirare daca ne gandim cata mizerie lasam oripeunde trecem.. Iar cel mai mare necaz nici nu ar fi acesta, ci faptul ca, pe tot globul, animalul-om, in credinta lui ca este zmeul-zmeilor, a distrus si continua sa distruga padurile, plamanii planetei care inca ne mai ingaduie.

In acest sens, multi oameni de stiinta trag semnale de alarma, si nu cu niste clopotei micuti, argintii, ci cu ditamai talangile. Din fericire, tehnica moderna nu se foloseste doar pentru distrugeri, ci si spre folosul acestor oameni de bine, care aduna si tot aduna date, doar Omul se va trezi sa vada cum sa-si astearna pe viitor.

Astfel, Google Inc si agentiile spatiale au lansat un proiect de monitorizare a padurilor prin satelit, pentru a ajuta la prevenirea incalzirii globale. Sistemul de monitorizare va urmari cresterea sau scaderea volumului defrisarilor.

Un pact climatic al Natiunilor Unite, urmand sa fie semnat la Copenhaga in decembrie, va propune un plan de incetinire a defrisarilor, mai ales in tarile tropicale, dar si pe restul globului.

In aceasta directie va fi acordat un ajutor care urmeaza sa fie furnizat tarilor sarace, in sensul unei dezvoltari economice putin poluante. Este una din marile mize ale negocierilor de la Copenhaga.

Daca natiunile industrializate – si le stim prea bine, prin puterea economica fac ce vor, fara a tine cont nici macar de viitorul lor – nu aloca fonduri suplimentare pentru a ajuta tarile sarace sa lupte impotriva incalzirii climatice, pana la 4,5 milioane de copii ar avea sanse sa moara, a avertizat organizatia umanitara Oxfam.

Aceasta cunoscuta organizatie isi exprima temerea ca tarile bogate se multumesc sa aloce luptei impotriva incalzirii climatice doar o parte din ajutorul pentru dezvoltare, deja promisa tarilor sarace, fara a contribui cu intreaga suma necesara si fara a se uita si in ograda proprie, ceea ce ar insemna, in acest caz, cu binecunoscutul ”cu o mana da, cu doua ia”.

Ar fi pacat, caci Pamantul a cam inceput sa dea semne de nerabdare si sa se scuture cu sila uraganelor si cutremurelor de noi.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.