Lipsuri la Spitalul de Oncologie Brasov
Pacientii Spitalului de Oncologie din Brasov sunt carati pe scari, cu targa sau pe brate, de catre personal sau voluntari aflati prin preajma. Si asta in lipsa unui lift.
Astfel apar scene desprinse parca din filmul „Moartea domnului Lazarescu”. Iar acestea se repeta zilnic. Pacientii de aici sunt carati pe scari de cine apucã, pentru ca unitatea medicala nu are lift.
Acest sistem are urmari si asupra personalului, cum s-a intamplat cu Cornel Dunea, care este brancardier la spitalul de oncologie de 5 ani. Are 45 de ani si a contractat probleme grave cu spatele, cu genunchii si cu bratele de la atata carat.
De la asistente si pana la doctori, toate lumea participa la caratul bolnavilor.
„In lipsa liftului caram bolnavii si cu targa, si cu carutul, si mancarea de la judetean tot cu mainile. Ni s-au rupt mainile carand”, a declarat Sonica Burlacu, infirmiera.
„Ne abtinem sa cerem lift avand in vedere ca multe altele ne sunt necesare. Pacientii trebuie sa-i tratam oricum, n-o sa-i lasam la usa spitalului ca nu avem lift”, a precizat dr. Catalin Iacob, sef sectie radioterapie.
Cladirea Spitalului de Oncologie are o vechime de aproape 100 de ani si se afla in litigiu, asa ca autoritatile locale sustin ca este mult mai probabila construirea unui nou spital decat modernizarea celui existent, dar pe moment nu sunt bani.
In incheiere sa facem si un mic istoric al cladirii.
Aici a fiintat actualul liceu “Honterus”. Dupa venirea comunistilor a fiintat policlinica brasoveana si spitalul judetean, pana s-a construit cel actual. Au mai fiintat si cateva circumscriptii sanitare, cum erau ele inainte – echivalentul actualilor medici de familie – si, intr-un final, a fost mutata oncologia acolo.
Fiind o cladire veche, etajele sunt aproape duble decat cele din zilele noastre, astfel cnu poti sa nu dai dreptate personalului angajat acolo. Caci nu este numai inconvenientul cu transportul bolnavilor si al mancarii, ci mai sunt inca multe altele, mai mari sau mai mici.
De aceea, autoritatile locale ar fi cazul sa puna, chiar mana de la mana – cum se fac chete pentru biserici si manastiri s-ar putea face si pentru un spital – si sa construiasca urgent un spital modern pentru acesti bolnavi fara speranta.
Dan Bota