UN NOU PRESEDINTE PENTRU ROMANIA Alegatorii pot vota si in sectii...

UN NOU PRESEDINTE PENTRU ROMANIA
Alegatorii pot vota si in sectii speciale

0 180

Pe 22 noiembrie, peste 18 milioane de cetateni romani cu drept de vot sunt asteptati la urne la alegerile prezidentiale. Acestia vor putea vota in 21.207 sectii de votare, estimandu-se ca ar fi necesare 21.963.409 buletine de vot si 18.162.757 de timbre autocolante.
Pe teritorului tarii au fost organizate, pentru alegerile din 22 noiembrie, 21.207 sectii de votare, din care 21.413 sectii de votare interne, numerotate prin ordin al prefectului. Dintre acestea, 18.053 sunt delimitate de primar si 3.360 sunt sectii speciale stabilite prin Hotarare de Guvern, la care se adauga cele 294 de sectii de votare din strainatate, delimitate de MAE.
In Bucuresti vor fi organizate 1.256 sectii de votare, care se vor amenaja in sectii permanente si speciale.
Electorii vor pune stampila pe buletinul de vot in dreptul candidatului pentru care opteaza. Pentru ca votul sa fie valid, alegatorul va trebui sa puna stampila in interiorul chenarului care incadreaza candidatul respectivului partid.
Pentru prima data, la acest scrutin prezidential, stampilele de vot vor fi personalizate, fiind inscrise pe ele numarul sectiei de vot si judetul in care se voteaza.
Romanii vor putea vota cu actul de identitate emis de statul roman, respectiv carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, iar in cazul elevilor din institutiile militare carnetul de serviciu militar.
Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de catre cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate.
Au dreptul sa voteze cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu pot vota debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care in ziua alegerilor sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
Pentru a-si putea exercita dreptul la vot, cetatenii romani trebuie sa detina acte de identitate valabile. Cei care au actele expirate sau pierdute si vor sa voteze trebuie sa obtina documente permanente de identitate.
In sectiile speciale romanii pot vota dupa ce declara pe propria raspundere ca nu au mai votat si in alta parte, iar aceste locatii vor fi supravegheate de camere web sau camere video.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.