Ce si cum mananca romanii

Ce si cum mananca romanii

0 197

Cu toate ca fast-foodul a cucerit numerosi romani, multi raman preocupati si de alimentatia sanatoasa. Cel putin asa arata un studiu publicat in aceasta saptamana, legat de obiceiurile alimentare in Romania, comandat de Maggi. „Legumele proaspete se regasesc in 69% din mancarurile pentru masa de pranz sau de seara, lucru care denota preocuparea romanilor pentru o alimentatie corecta”, declara nutritionistul Elena Casapu.
Cercetarea a aratat insa un fapt ingrijorator: 40% dintre romani sar peste micul dejun. Studiul s-a efectuat la nivel national la inceputul anului, pe un esantion de 806 persoane, cu varste cuprinse
intre 20 si 64 de ani.
Pe de alta parte, aproape 40% dintre romani nu mananca nimic la micul dejun, sub pretextul ca sunt foarte ocupati. „De obicei, romanii beau o cafea si pleaca la serviciu. Sunt multi care vin seara tarziu acasa si atunci mananca pana nu mai pot”, explica nutritionistul Eduard Adamescu.
Acesta este motivul pentru care dimineata nu apare senzatia de foame. Nutritionistii recomanda o masa usoara in jur de ora sapte seara, pentru a avea pofta de mancare dimineata.
Chiar daca sunt preferate mancarurile pe baza de carne de porc, 22% dintre preparatele consumate la pranz si la cina sunt facute din carne de pui. Atentie insa la pielea de la pui, bogata in colesterol, si la organele de pasare, indeosebi ficatei, care au multe lipide.

Nu fierbeti alimentele in exces
Pentru 36% dintre romani, ceapa uscata este principalul ingredient la pranz, dar si la cina. Nutritionistii avertizeaza ca ceapa e buna, atata timp cat nu este prajita. Cartofii si morcovii sunt urmatoarele doua alimente din topul preferintelor. Chiar daca deliciul romanilor sunt cartofii prajiti, ei au un aport mare de calorii si nu sunt considerati sanatosi. Medicii recomanda cartofii fierti, natur, sote, copti sau piure.
Morcovii, in schimb, nu au contraindicatii. „De obicei, romanii folosesc morcovii numai sub forma de adaos la alte mancaruri, ciorba sau ghiveci, si uita sa-l consume ca aliment proaspat”, afirma nutritionistul Eduard Adamescu.
El recomanda morcovii proaspeti, in salate de cruditati, alaturi de conopida, patrunjel sau ardei, deoarece au un continut mare de vitamina A. „Garniturile facute din cartofi sau morcovi trebuie oparite doar un pic, nu fierte mult, pentru a nu-si pierde proprietatile nutritive”, recomanda Eduard Adamescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.