Laserul lui Coanda

Laserul lui Coanda

0 379

Laserul lui Coanda este probabil una dintre cele mai circulate legende urbane in Romania si chiar daca au trecut peste 40 de ani de la presupusa folosire a „armei secrete a Romaniei”, povestea a ramas la fel de interesanta.
Trebuie in primul rand prezentata varianta populara a povestii.
In perioada 20-21 august 1968, o coalitie militara formata din Uniunea Sovietica, RDG, Polonia, Ungaria si Bulgaria a invadat Cehoslovacia, care, prin guvernul Dubcek, se cam detasase de linia trasata de Uniunea Sovietica. Fortele folosite in interventie au fost impresionante: peste 5.000 de tancuri si peste 200.000 de soldati. URSS-ul voia sa se asigure ca nici o tara din blocul comunist nu va incerca sa foloseasca un sistem multipartit, aceasta reprezentand cel mai mare pericol pentru dominatia comunista din acea perioada.
Romania a criticat vehement interventia armata din Cehoslovacia, prin vocea lui Ceausescu, pe atunci inca neinfluentat de Elena si cu capul mai pe umeri, el atragand atentia asupra autodeterminarii fiecarui stat.
Doua zvonuri circula din anii aceia, strans legate intre ele. Aparent nu doar Cehoslovacia ar fi fost tinta unei invazii, ci si Romania. Prin urmare, la incercarea de intrare pe teritoriul romanesc a tancurilor sovietice, Romania a scos de la naftalina o „arma secreta”, numita ulterior laserul lui Coanda.
In legatura cu aceste incidente, trebuie amintit ca, in 1964, Gheorghe Gheorghiu-Dej a inchis robinetele prin care treceau bogatiile tarii spre Uniunea Sovietica in cadrul datoriilor de razboi pretinse de sovietici in cadrul armistitiului de la 23 august 1944, fapt ce l-a suparat enorm pe Hrusciov si de la care lui Dej i s-a cam tras moartea un an mai tarziu.
Nu se cunosc detalii precise ale tuturor acestor povesti sau legende, fiind transmise, ca telefonul fara fir, de la o generatie la alta. Cert este faptul ca armata a fost consemnata in cazarmi si au existat miscari de trupe spre granita de est, o stiu ca fiind contemporan al acelor vremuri si avand prieteni tocmai satisfacandu-si serviciul militar.
La granita Romaniei (nu se cunoaste exact locul) si-ar fi facut aparitia o garnitura de tren, compusa din 21 de vagoane, asemanatoare celei capturate de romani in 1919, in Ungaria, obuzierul Skoda (garnitura blindata poate fi admirata la Muzeul Militar din Bucuresti). Unul dintre vagoane era ocupat de o arma ciudata, celelalte avand rol de alimentare. Laseul a distrus cateva tancuri, dar nu prin taiere, cum si-ar putea inchipui oamenii, ci prin incingerea pana la explozie. Adevarat sau nu, Romania nu a fost insa invadata de tancurile ruseati.
Mitul cu „laserul lui Coanda” a fost probabil intarit si de faptul ca renumitul inventator se intorsese sa lucreze in Romania, in primii ani ai regimului Ceausescu, fiind directorul Institutului pentru Creatie Stiintifica si Tehnica (INCREST) din 1969.
Din punct de vedere strict istoric, folosirea unei asemenea arme sau chiar si construirea ei nu si-ar fi avut rostul, fortele comuniste fiind impresionante, dupa cum s-a vazut in situatia „Primaverii de la Praga”. Asa cum a explicat insa istoricul militar locotenent-colonel Dumitru Cristian, adevaratele intentii ale rusilor nu vor putea fi cunoscute pana cand nu se vor desecretiza arhivele din acea perioada. Nu exista documente istorice care sa ateste ca URSS-ul ar fi vrut sa intre in Romania, deranjat probabil de atitudinea usor rebela a lui Nicolae Ceausescu.
Da, insa in calitate de contemporan al evenimentelor imi amintesc de o furtunoasa adunare UTM in aula de la Drept, in 1964 (dupa inchiderea robinetelor catre sovietici) in care activisti cu functii aproape de varf au infierat faprtul ca Hrusciov a vrut sa imparta Romania: Ardealul la unguri, Dobrogea si inca o bucata din sud la Bulgari, Moldova la RSS Moldoveneasca (in fond tot imperiul sovietic), Romania ramanand la cel mult jumatate din actualul teritoriu. In acest sens stau marturie lucrarile si tezele Congresului al IX-lea al PMR (si regret ca nu stiu unde am pus respectiva brosura).
Pe de alta parte, mitul „laserului” nu se potriveste cu orientarea stiintifica a lui Henri Coanda. Potrivit inginerului Adrian Draghici, care a lucrat cu Henri Coanda la INCREST, in perioada in care acesta era director, celebrul inventator ar fi avut alte preocupari, indreptate in general catre mecanica fluidelor si mai putin catre alte ramuri ale fizicii.
Mai mult, inginerul Draghici a povestit o anecdot� despre laserul de la INCREST. In acea perioada, studentii foarte buni erau absorbiti de institut. Unui absolvent de fizica i s-a propus sa vina sa lucreze la INCREST, dar acesta a spus ca vine doar daca va avea ocazia sa lucreze cu un laser. Dupa mai multe luni de lucru in care i s-a aratat doar usa in spatele careia ar fi laboratorul in care se afla mult ravnitul laser, acesta a descoperit ca era de fapt camera de depozitare folosita de personalul responsabil cu igiena si curatenia. Laserul nu a existat niciodata.
Nu exista – sau nu se vrea sa existe – dovezi care sa ateste o interventie a rusilor in Romania si cu atat mai putin folosirea unei arme atat de extraordinare impotriva unui advesar mult mai puternic.
O alta ipoteza, mult mai credibila, este ca serviciile de informatii au raspandit acest zvon pentru a linisti populatia cu privire la capabilitatile de aparare a Romaniei in acea perioada instabila. Desi este foarte probabil ca Romania nu are o „arma secreta”, ne va placea in continuare sa credem ca avem un as in maneca, o inventie a unui roman care se afla printre cei mai importanti inventatori ai lumii din epoca contemporana.
Si totusi ramane existent un totusi!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.