Poamele – sanatatea fructelor uscate

Poamele – sanatatea fructelor uscate

0 386

In trecut, poamele cum le mai numesc si parinii nostrii – merele, perele, prunele – se pregateau de vara fie prin uscare cu aer cald, fie prin afumare. Fructele uscate constituiau principala sursa de carbohidrati si de vitamine de toamna si pana primavara. Singurul inconvenient al fructelor uscate traditional este fumul.
Fructele pe care le uscau bunicii nostri nu contineau conservanti artificiali. Astazi, din pacate, pentru pastrarea acestor fructe se folosesc conservanti alimentari, binecunoscutele E-uri.
Foarte putine femei se mai ocupa cu uscarea si coacerea fructelor pentru a fi pastrate pe timpul iernii.
Merele, perele si chiar prunele trebuie spalate, taiate in felii si uscate pe gratie, la soare. Acum, nimeni nu mai pastreaza fructele asa. Oamenii nu mai consuma poame, desi gustul acestora este foarte bun.
Fructele uscate – prune, mere, pere, coacaze negre, ananas, portocale, capsuni, kiwi, piersici, curmalele, smochinele, stafidele, caisele – sunt o sursa nepretuita de energie in timpul iernii. Fructele uscate au proprietati tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte nutritive si se digera la fel de usor ca si fructele crude.
Datorita potasiului, calciului, fierului, seleniului, vitaminelor A, B1, B2, C, fructele uscate ajuta in tratarea asteniei, anemiei, iritatiilor gastro-intestinale, starilor febrile, afectiunilor cailor respiratorii (viroze, bronsite, laringite, traheite).
Fructele uscate ajuta la eliminarea colesterolului din organism.
Gutuile contin substante care stimuleaza ficatul si pancreasul, incetinesc procesele de imbatranire si combat incredibil de eficient teribilul cancer.
Fier, calciu, betacaroten – toate acestea ne sunt oferite de prunele uscate. Acestea sunt si o sursa buna de potasiu, necesar pentru normalizarea activitatii cardiace in sezonul rece. Sunt bogate in seleniu, un antioxidant puternic care fortifica sistemul imunitar. Prunele uscate rehidratate (puse de seara in apa) imbunatatesc digestia, fiind indicate in special persoanelor cu predispozitie la constipatie. Fibrele alimentare continute de aceste fructe previn aparitia diferitelor cancere, in special a celui de colon.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.