Petrom: Romania trebuie sa importe gaze!
Romania nu ar trebui sa renunte la gazele de import din Rusia pentru ca diversificarea surselor interne si a celor de import de gaze naturale este mai sanatoasa pe termen lung, a declarat, marti, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, la Forumul Energia in Europa Centrala si de Est.
”Nu trebuie sa renuntam la importurile de gaze naturale. Cererea s-a redus si in proportie de 90 la suta a fost acoperita din productia interna. Diversificarea de surse, locale si de import e mai sanatoasa pe termen mai lung. Nu recomand sa acoperim totul din productia interna”, a afirmat Mariana Gheorghe.
Pretul pentru gazele naturale din productia interna este de 160 dolari pentru mia de metri cubi, in timp cel al gazelor de import este de 280 – 290 dolari pentru mia de metri cubi, a precizat oficialul Petrom.
Potrivit directorului general al Petrom, dependenta Romaniei de gaze naturale nu este “atat de dramatica”.
”Anul trecut importurile au reprezentat 10 – 20 la suta, dar acest lucru a fost permis si de scaderea preturilor. In prezent, consumul ajunge la 12-13 miliarde metri cubi de gaze naturale, ceea ce reduce putin presiunea la import, dar nu inseamna ca suntem independenti”, a spus Mariana Gheorghe.
Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.
Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2008 cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 miliarde euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro.
Grupul energetic OMV detine 51,01 la suta din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie.
Ministerul Economiei detine 20,64 la suta din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11 la suta, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03 la suta, iar 6,21 la suta apartin actionarilor minoritari.
Sursa: AGERPRES