Cinci anonimi pentru Cotroceni
Cinci candidati anonimi isi incearca norocul in cursa pentru Cotroceni. Un tinichigiu poreclit Obama din Meteor le promite romanilor ca le va sterge datoriile catre stat in timp ce el a fost acuzat de evaziune fiscala. Un fost comunist promite ca va scoate tara din criza printr-o noua nationalizare a resurselor si a companiilor private. Un ecologist va reforma tara punand un premier ecologist. Citeste in articol cine sunt cei cinci candidati si ce promit ei ca vor face daca vor ajunge la Cotroceni.
Ninel Potirca, de meserie tinichigiu, are 42 de ani si este consilier regal la curtea regelui Cioaba. In biografia de pe site-ul sau personal spune ca este descendentul unei familii de rromi caldarari. Potirca este poreclit Obama din Meteor (Meteor fiind cartierul din Targu Jiu unde acesta locuieste) si este, printre altele, presedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din Romania.
Potirca a declarat recent ca daca va ajunge presedinte va sterge toate datoriile romanilor catre stat. Declaratia este surprinzatoare avand in vedere ca Potirca a fost cercetat de procurorii anticoruptie intr-un dosar de frauda. Potrivit presei locale, afacerea pentru care a fost cercetat Potirca s-a derulat cu mai multi ani in urma iar prezidentiabilul a recurs la frauda pentru a evita plata unor taxe in valoare de 1 milion de euro pentru statul roman.
Presa a mai relatat si ca Potirca a fost implicat in afacerea Rafo alaturi de Ovidiu Tender. Potrivit Evz.ro Ninel Potirca a vandut la suprapret mai multe utilaje unor firme detinute de Ovidiu Tender utilajele fiind luate de la combinatul Arpechim. Tot Evz.ro relateaza ca Ninel Potirca a fost angajat drept recuperator de catre Fane Spoitoru si Miron Cozma in timp ce acestia se aflau in penitenciar.
Constantin Rotaru este presedintele Partidului Alianta Socialista, o reminiscenta a fostului Partid Comunist Roman. De altfel, din biografia candidatului Constantin Rotaru din 1977 rezulta ca acesta a facut parte din PCR. A fost sef de sectie la Asociatia Economica Intercooperatista de Productie Industriala din Vitomiresti (1976-1977), presedinte al Cooperativei de Productie, Achizitie si Desfacerea Marfurilor din Danicei (1977-1978), apoi sef al Atelierului de Productie SERIGRAFICA din cadrul Intreprinderii de Productie, Prestari si Constructii din Ramnicu Valcea (1978-1990).
In declaratia de avere a mentionat trei terenuri, trei apartamente si actiuni la patru societati comerciale. In declaratiile publice Rotaru a mentionat ca ar dori sa reinvie Partidul Comunist Roman si ca regreta moartea dictatorului Nicolae Ceausescu. Cat depre programul electoral, Constantin Rotaru spune ca singura sansa ca tara sa scape de criza economica este o noua nationalizare a companiilor private si a resurselor tarii.
Remus Cernea este si nu este candidatul Partidului Verde la prezidentiale. Biroul Electoral Central i-a validat candidatura dar, in acelasi timp, el si candidatura lui au fost contestate chiar de catre membrii Partidului Verde la Curtea Constitutionala. Acestia au declarat in plangerea formulata ca nu i-au acordat sprijinul pentru a candida. De pe pagina personala de campanie aflam ca Cernea are 35 de ani si ca a terminat filosofia. Si acest aspect a fost contestat la Curtea Constitutionala unde o persoana a reclamat faptul ca Remus Cernea nu si-a finalizat studiile.
Aparut din neant, Remus Cernea s-a evidentiat in ultima perioada prin iesiri mediatice precum incendiera propriului portret sau aruncarea cu rosii in portretele in marime naturala a contracandidatilor sai. Din programul electoral al lui Cernea aflam ca daca ajunge presedinte Remus Cernea va instala un premier eco care, daca nu va implementa politici eco, va fi demis. Despre poltica externa a tarii, spune ca Romania are o atitudine provinciala. Ca presedinte nu isi va uita colegii ongisti si ii va promova in Parlament.
Eduard Manole este la a doua cursa prezidentiala. A mai candidat si in anul 2000 fara prea mari rezultate. Manole este actionar la doua companii, Concept LTD SRL si Concept Trans SRL. Cu toate ca ambele companii sunt active si Manole detine si functia de administrator la una din ele, in declaratia de avere depusa la BEC el sustine ca nu are niciun venit. In aceeasi declaratie Manole declara un teren si patru case, bijuterii de 30.000 de euro si un cont cu 200.000 de dolari.
Despre Eduard Manole presa a relatat ca a fost acuzat in 2006 de liberalul Mihai Lupoi ca l-ar fi lovit in urma unui incident auto. Compania Concept LTD a fost implicata si in privatizarea unui combinat chimic din Timisoara. De aceasta afacere au fost interesati in perioada 2005-2007 si fratii Iancu de la Timisoara. Dupa mai multe procese in instanta Eduard Manole a deschis o actiune la CEDO in urma careia statul roman a fost obligat sa ii plateasca 11 mii de euro.
Ovidiu Iane este candidatul Partidului Ecologist din Romania. Iane este cunoscut drept cel care a raspandit in perioada cabinetului Nastase raportul Armaghedon II. Ovidiu Iane si Mugur Ciuvica au fost arestati in acest caz pentru trei zile. Mai putin cunoscut este faptul ca la cateva luni de la scandalul iscat pe tema Armaghedonului, Iane a intrat in posesia unei exploatari prin pescuit comercial a bazinului piscicol Acumularea Valea Vlasiei.
In declaratia de avere Iane a mentionat ca este actionar la cinci companii din Romania si ca mai detine cinci apartamente, o casa de vacanta si trei terenuri. Candidatul ecologistilor are insa si o datorie de 2 milioane de euro la BancPost.