Academia Romana si problema Rosia Montana

Academia Romana si problema Rosia Montana

0 165

Academia Romana cere candidatilor la presedintie protejarea patrimoniului de la Rosia Montana.
Astfel, presedintele Academiei Romane a transmis ieri o scrisoare deschisa tuturor candidatilor la presedintia Romaniei, cerand protejarea patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana. In replica, reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au invitat Academia sa participe la un grup comun de lucru.
„Subsemnatii acad. Ionel Haiduc, presedinte al Academiei Romane, conf. dr. arh. Sergiu Nistor, presedinte al Comitetului National Roman ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), in numele organizatiilor pe care le reprezentam, va adresam un respectuos apel ca, in cadrul campaniei pe care o derulati pentru magistratura suprema in stat, sa va pronunþati public, ferm si explicit, pentru apararea, protejarea si punerea in valoare a patrimoniului natural si cultural exceptional al Rosiei Montane, ca un simbol al intregii mosteniri culturale a tarii pentru a carei presedintie va pregatiti”, se arata in scrisoarea deschisa.

In documentul semnat de numerosi reprezentanti ai societatii civile se mai precizeaza ca „resuscitarea economica a Rosiei Montane nu poate fi credibila atat timp cat ea se bazeaza pe secatuirea in doua decenii a tuturor resurselor zonei: de la aurul subteran la biodiversitate si mostenirea culturala”.

In raspunsul sau, conducerea companiei RMGC a subliniat ca este constienta „ca proiectul pe care il propune compania noastra are implicatii multiple, de ordin economic, social, cultural si comunitar, si, in consecinta, trebuie ascultata opinia tuturor partilor interesate”.

„Rosia Montana Gold Corporation propune Academiei Romane participarea la un grup comun de lucru, din care sa faca parte specialistii Academiei, cei ai companiei, precum si experti independenti, care sa evalueze proiectul minier de la Rosia Montana in baza documentatiei depuse la Ministerul Mediului”, se mai arata in comunicatul companiei, semnat de directorul general Dragos Tanase.
Chestionat recent pe acest subiect, la o intalnire cu reprezentantii Grupului de Dialog Social, presedintele Traian Basescu a evitat sa ofere o solutie pentru situatia de la Rosia Montana. A precizat ca va studia cazul dupa ce va primi analiza unui grup de experti francezi.

Am fost in mai multe randuri prin Apuseni si pe la Rosia Montana si as lasa totul asa cum este. Cei de la RMGC vin, exploateaza si apoi pleaca, lasand in urma un soi de desert programat sa infloreasca, teoretic, candva, intr-un viitor incert. De aceea ma intreb: de ce nu se pune mana sa se dezvolte turismul in acea pitoreasca zona a tarii, plina de monumente naturale rare, cum ar fi Detunata, pestera de gheata de la Scarisoara, chiar galeriile minelor exploatate de romani acum 2.000 de ani? Ar fi ceva de durata, in timp, si ar aduce tarii cel putin la fel de multi bani, fara distrugeri, ci doar construind.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.