Bugetarii: 6-8 zile de CFP

Bugetarii: 6-8 zile de CFP

0 225

Salariatii din sectorul bugetar nu au scapat de concediul fortat fara plata, dar acesta nu va mai avea durata de 10, ci doar de 6 zile. 6 zile libere neplatite reprezinta fractiunea corespunzatoare celor 40 de zile lucratoare ramase pana la sfarsitul anului. 10 zile libere neplatite corespundeau celor 65 de zile lucratoare socotite de la 1 octombrie la 31 decembrie 2009.
Prin trimiterea bugetarilor in concedii fortate neplatite timp de zece zile se preconiza reducerea cheltuielilor de personal cu 15,5% lunar. Aplicand procentul la 3 luni, rezulta o economie totala la Bugetul de stat de 1,6 miliarde de lei. Fiindca reducerea de 15,5% va fi integrala doar in decembrie, fractionata in noiembrie si nula in octombrie, economia efectiva va fi de circa un miliard de lei.

Legea: spune 10 zile si reducerea cheltuielilor de personal cu 15,5% lunar
Daca nu venea FMI legea mai zacea mult si bine la dospit in “laboratoarele constitutionale“ ale Curtii. Ce prevede legea proapat promulgata dupa o aventura ce a demarat cu asumare in fata Parlamentului si o contestare “pe buna” la Curtea Constitutinala”
„Art. 10 (1) In vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie-decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia din urmatoarele masuri:
a) sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare;
b) sa reduca programul de lucru;
c) sa dispuna o masura ce combina alternativele prevazute la lit. a) si b);
d) alta masura cu efect echivalent.
(2) Cu respectarea prevederilor alin.(1), autoritatile si institutiile publice au obligatia de a-si organiza activitatea, astfel incat sa asigure continuitatea serviciilor de interes public.
(3) Modalitatea de aplicare a masurilor prevazute la alin.(1) se stabileste cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicale sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
(4) In lipsa acordului sau in cazul in care, urmare a optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice, astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere intr-o luna, iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut la alin. (1).
(5) Angajatorul nu poate acorda zilele libere prevazute la alin.(1) in zilele de sarbatoare legala.
(6) Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru prevazute la alin. (1), (3)-(5) nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sunt asimilate unei perioade de activitate, inclusiv in specialitate, efectiva. Salariatul beneficiaza in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decat cele salariale.
(7) Pentru personalul militar din institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, masura prevazuta la alin.(1) lit.a) se aplica pentru un numar de pana la 14 zile calendaristice.
Art. 11 – Prin derogare de la prevederile art.119 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi pana la data de 31 decembrie 2010, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite acordate pana la data de 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal in cursul anului 2009, si pana la data de 31 martie 2011, pentru activitatea suplimentara prestata in anul 2010″.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.