Basescu nu poate dizolva Parlamentul! E la un pas de a...

Basescu nu poate dizolva Parlamentul!
E la un pas de a spune: Statul sunt eu !

0 186

Intentia presedintelui Traian Basescu, facuta publica in plina campanie electorala, de a dizolva Parlamentul în cazul în care, potrivit mecanismelor constitutionale, Legislativul respinge cel putin doua solicitari de învestitura, este criticata sau …”argumentata”, de juristi, politicieni, constitutionalisti.

Gyorgy Frunda:
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca un nou mandat prezidential nu înseamna neaparat o „mostenire“ a crizei de guvernare din ultimele luni, pentru ca noul presedinte nu mosteneste faptele din fostul mandat, ci „naste altele noi“. „Dupa parerea mea, constitutional, fiecare mandat naste o serie de noi obligatii, nu continua vechiul mandat.
Noul presedinte va desemna cel putin doi candidati pentru postul de premier si numai dupa ce acestia vor fi respinsi de Parlament se poate trece la dizolvare“, este de parere Frunda. Pasul cel mai important pe care îl are de facut noul presedinte îl reprezinta consultarea cu Parlamentul si propunerea unui nou candidat pentru functia de premier.

Serban Nicolae:
Serban Nicolae, fost senator PSD, este de parere ca viitorul presedinte, teoretic, poate dizolva Parlamentul dupa doua propuneri respinse, dar, practic, o astfel de solutie este traumatizanta în conditiile crizei politice actuale. „Dupa 60 de zile fara Guvern si implicit doua respingeri, presedintele poate dizolva Parlamentul, dar nu trebuie sa o faca. Din nefericire, ceea ce nu întelege actualul presedinte este ca în exercitarea functiei sale publice are atributii si obligatii, dar nu drepturi. Prin urmare, nu poate interpreta discretionar puterea pe care o are, pentru ca drepturile apartin cetatenilor“, a precizat Serban Nicolae. Fostul senator social democrat sustine ca instalarea unui nou guvern are foarte putina legatura cu presedintele si alegerile, pentru ca validarea Guvernului revine Parlamentului. Serban Nicolae ne-a mai declarat ca, în eventualitatea respingerii lui Liviu Negoita, urmatorul presedinte va consulta Parlamentul si va desemna un nou candidat pentru sefia Guvernului. Cert este ca, potrivit lui Serban Nicolae, în urmatoarea perioada Traian Basescu nu poate dizolva Parlamentul, nu numai pentru ca acest lucru este interzis în ultimele sase luni de mandat, ci si pentru ca trebuie sa evite suprapunerea crizei parlamentare cu alegerile prezidentiale.

Unii citesc Constitutia ca inginerii!
Vicepresedintele PRM, avocatul Lucian Bolcas, considera ca „este o chestiune elementara“ ca noul presedinte nu poate dizolva Parlamentul pe baza a ce s-a întâmplat în mandatul anterior. „Problema este ca unii oameni citesc Constitutia ca inginerii, Constitutia are un spirit“, a mai aratat Bolcas. El a adaugat ca în textul Legii fundamentale scrie foarte clar ca presedintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele sase luni de mandat, „deci este vorba clar despre atributiile exercitarii mandatului“. „Daca citesti ca jurist rezulta acest lucru foarte clar. Nu poti sa prevezi ceva dintr-un mandat în altul.

Codru Vrabie:
Pe de alta parte, Codru Vrabie, reprezentant al societatii civile, spune ca, teoretic, textul Constitutiei se refera la institutia prezidentiala, si nu la un mandat sau altul. „Cred ca viitorul presedinte poate dizolva Parlamentul în aceasta situatie. Constitutia zice ca daca în 60 de zile pica de doua ori premierul presedintele poate dizolva Parlamentul, dar nu face referire la presedintele vechi sau la cel nou“, a explicat Codru Vrabie. În ce priveste partea practica a lucrurilor, el a mentionat ca nici unul dintre candidatii la prezidentiale, daca va deveni presedinte, nu are vreun interes sa dizolve Parlamentul pentru ca, din punct de vedere politic, organizarea de alegeri anticipate în toiul iernii nu e o miscare de succes, iar continuarea crizei politice nu contribuie la cresterea încrederii populatiei în viitorul presedinte.

Sergiu Andon:
Deputatul conservator Sergiu Andon ne-a declarat ca spiritul art. 89 din Constitutie este acela de a stabili o siguranta constitutionala si un echilibru între cele doua mari puteri ale statului, Parlamentul si Presedintia. „Daca doua guverne nu sunt învestite consecutiv de Parlament, ne aflam în fata unui conflict între Parlament si presedinte. Constitutia permite în acest caz dizolvarea Parlamentului, dar nu în ultimele sase luni de mandat al unui presedinte. Noi ne putem afla în aceasta a doua situatie daca guvernul Negoita nu va fi învestit. Dupa 20 decembrie, daca vom avea alt presedinte, acesta nu se va afla în conflict cu Parlamentul, pentru simplul fapt ca nu a fost parte la ceea ce s-a întâmplat anterior“, sustine Andon. El a explicat faptul ca, în consecinta, nu se pune problema dizolvarii Parlamentului. „Nici daca presedinte va fi tot Traian Basescu nu se va pune problema dizolvarii Parlamentului pentru conflictul din lunile octombrie-noiembrie. Aceasta deoarece Constitutia nu legifereaza pentru o persoana – în termen juridic exprimarea este intuitum personae, ci legifereaza la nivelul institutiilor. În concluzie, nici în acest caz conflictul nu se prelungeste pentru noul mandat. Daca, dupa 20 decembrie, Parlamentul nu da aviz favorabil la doua propuneri consecutive de guvern, atunci presedintele, oricare ar fi el, poate, dar nu este si obligat, sa dizolve Parlamentul“, a încheiat Sergiu Andon.

Valeriu Stoica:
Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica sustine, la rândul sau, ca, „indiferent cine este presedinte dupa 20 decembrie, acesta poate dizolva Parlamentul pentru doua respingeri succesive de guvern chiar daca sunt din mandatul anterior“. El sustine ca Legea fundamentala nu distinge în ceea ce priveste perioada de timp în care doua guverne sunt respinse consecutiv. „Constitutia nu interzice dizolvarea Parlamentului pentru respingeri din alt mandat. Interzice dizolvarea doar în ultimele sase luni de mandat al unui presedinte. Atentie, presedintele nu este obligat sa dizolve Parlamentul, Constitutia îi acorda însa aceasta posibilitate“, a aratat Valeriu Stoica.

Corneliu Liviu Popescu:
Pe 16 octombrie 2009, profesorul de drept constitutional Corneliu-Liviu Popescu a apreciat, la Radio România Actualitati, ca declaratiile presedintelui Basescu privind dizolvarea Parlamentului sunt exagerate. „Dizolvarea Parlamentului este o solutie extrema, permisa de Constitutie, dar numai cu respectarea unor conditii extrem de severe. Or, potrivit afirmatiei presedintelui, este clar ca doua dintre conditii sunt clar violate“, considera profesorul Corneliu-Liviu Popescu. Referitor la situatia desemnarii primului-ministru, Corneliu-Liviu Popescu a declarat ca presedintele nu are dreptul sa îsi impuna propriul candidat, el trebuie sa caute sa desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru care va reusi sa obtina o majoritate parlamentara.
„Daca seful de stat se obstineaza sa propuna candidati care nu au sansa unei majoritati în Parlament, el nu îsi mai îndeplineste rolul constitutional privind autoritatile publice”.

Parca presedintele a jurat la inceputul mandatului : „…jur sa respect Constitutia si legile ei…”???

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.