CNSAS zice ca nu vom alege fosti colaboratori ai Securitatii
Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a finalizat verificarea tuturor celor 13 candidati prezidentiali, negasindu-se vreo diovada ca vreunul din ei ar fi colaborat cu fosta Securitate in trecut.
Conform comunicatului institutiei membrii Colegiului au decis sa mentina deciziile de necolaborare cu Securitatea emise anterior pentru Crin Antonescu, Traian Basescu, George Becali, Mircea Geoana, Kelemen Hunor, Sorin Oprescu, Constantin Rotaru si Corneliu Vadim Tudor, respectivii candidati fiind deja verificati in trecut.
Cum intre timp nu au aparut alte informatii noi, deciziile anterioare in cazul lor au fost mentinute de membrii Colegiului.
Alti trei candidati inscrisi in cursa pentru Cotroceni – Ovidiu Iane, Gheorghe Manole si Constantin Ninel Potarca au primit, tot joi, adeverinte de necolaborare cu Securitatea.
Un alt candidat inscris in cursa, Remus Cernea, nu a mai fost verificat de CNSAS din punct de vedere al eventualei colaborari cu Securitatea, deoarece acesta nu implinise 16 ani la data de 22 decembrie 1989.
CNSAS nu mai are voie sa dea verdicte
Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat, cu 73 de voturi, ordonanta de urgenta a Guvernului care reglementeaza noul statut al CNSAS. Activitatea colegiului va fi, de aici inainte, una pur administrativa, limitata la constatarea calitatii de „lucrator” sau „colaborator” al fostei Securitati, fara stabilirea verdictului de „politie politica”. Comisia Juridica a Senatului a mai propus si unele amendamente, cele mai importante vizandu-i pe fostii activisti de partid si pe membrii clerului.
Astfel, nomenclaturistii PCR nu mai fac obiectul verificarii obligatorii de catre CNSAS, iar preotilor li se vor putea examina dosarele numai daca acest lucru este cerut in mod expres de cultul caruia ii apartin.
Mircea Dinescu aprecia: „Legea asta e o ciulama. S-au gandit sa ne omoare si n-au reusit, dar ne-au facut niste bieti functionari”, scrie Gandul.
Corneliu Turianu, la randul sau, deplange statutul exclusiv administrativ pe care l-a dobandit CNSAS: „Inainte aveam si noi un rol, insemnam ceva in societate, acum vom da adeverinte ca la secretariat si vom spala ca la Nufarul, pentru ca asta am devenit – un fel de Nufarul sau de Ariel”.
Senatorii i-au exclus din lista persoanelor verificate din oficiu pe cei care, avand competente decizionale, juridice ori politice, au luat hotarari, la nivel central sau local, cu privire la activitatile Securitatii ori ale altor structuri de represiune.
Mai mult, conform unui amendament propus de Norica Nicolai, pentru a nu leza imaginea Bisericii, preotii nu vor mai fi verificati decat cu acceptul acesteia.
Hotararea parlamentarilor vine intr-un moment in care pe rol in instanta sunt numeroase cauze ce privesc deciziile date pana acum de CNSAS.