Festivalul de dramaturgie, ziua a doua – STAREA de a fi ACASA!

Festivalul de dramaturgie, ziua a doua – STAREA de a fi ACASA!

0 162

„Starea” de a fi ACASA

„Acasa la tata este Romania simpla de azi”. Despre aceasta „stare” vorbeste, in general, tanarul dramaturg Mimi Branescu in textele sale.
Mimi Branescu este de profesie actor. Chiar daca a avut colaborari cu teatre din tara sau cu Teatrul de Comedie, Teatrul ACT, Teatrul National din Bucuresti s-a facut cunoscut si prin ceea ce scrie: fie piese de teatru, fie sitcom-uri de televiziune (Lombarzilor 8 – B1 TV si Fetele marinarului- Antena 1). Asa cum marturiseste: “Cand nu imi plac lucrurile ca actor, gasesc refugiu in scris, iar cand ma plictisesc de scris, ma intorc la actorie. Este o forma de lasitate, daca vreti.”
In acelasi timp, pentru spectatorii de film Mimi Branescu este actorul care a jucat in Filantropica de Nae Caranfil, Moartea domnului Lazarescu, regia Cristi Puiu sau Hartia va fi albastra si Boogie, ambele realizate de Radu Munteanu etc. Pentru rolul din Boggie a primit Premiul „Gopo” pentru cel mai bun actor in rol secundar.

Spectacolul Acasa la tata, in regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iures in rolul principal, face parte din proiectul Teatrului ACT dedicat unui tanar autor dramatic, proiect ce s-a concretizat cu producerea, in acest an, a trei spectacole dupa piesele lui Mimi Branescu. Celelalte doua: Flori, Fete Filme sau Baieti, regia Vlad Massaci, Dumnezeul de a doua zi, regia Claudiu Goga. Gratie si acestui proiect, Mimi Branescu a fost primul dramaturg roman care a primit, la inceput de noiembrie, Premiul Ambasadei Irlandei (The Irish Embassy Award), ca semn de recunoastere a valorii sale.

*

Tot despre „acasa” vorbeste si Hanoch Levin in piesa sa Krum (prezenta la aceasta editie a Festivalului de Dramaturgie Contemporana de catre Teatrul National Targu Mures, in regia lui Theodor Cristian Popescu). Krum, personajul principal, se intoarce in orasul sau dupa o lunga absenta fiind intampinat de mama si prieteni. Dar imaginea pastrata in memorie despre lumea lasata nu corespunde cu cea reala. Incapabil sa se reintegreze el isi distruge propria viata dar si pe a celor din jurul sau.
Spectacolul, in regia lui Theodor Cristian Popescu, a fost selectionat la editia din aceasta toamna a Festivalului National de Teatru.

Nascut in 1943, Hanoch Levin a fost dramaturg si regizor, figura emblematica a teatrului israelian; poet, prozator, autorul a peste 50 de piese, sute de studii si articole etc. A studiat filosofia si literatura la Universitatea din Tel Aviv. A fost cofondator al Asociatiei autorilor dramatici din Israel, initiator si redactor al revistei Teatron. A lucrat la Teatrul Cameri de-a lungul intregii cariere, iar dupa moartea sa, acest prim teatru al Israelului a intemeiat, onorandu-i memoria, Institutul de Drama Israeliana. A debutat cu satire in forma de cabaret politic, starnind vii controverse. Autor al unor sclipitoare comedii negre, al unor piese dedicate cotidianului israelian (familie, comunitati etc.), ca si al unei dramaturgii de substanta mitic-simbolica. Autor multipremiat (premiile Academiei Israeliene etc.), prezent extensiv pe scenele Israelului si ale altor tari: din Statele Unite in China, din Grecia in Finlanda si Suedia, din Ungaria in Mexic, din Germania in Spania ori Polonia (tara de origine a parintilor sai) s.a. Printre piesele sale se numara: Regina Baii, Patimile lui Iov, Femeile pierdute ale Troiei, Stransoarea lui Solomon; piesele tarzii Crima si Requiem. Iaacovi si Leidental – o piesa cu cantece (1972) a obtinut Premiul I la Festivalul de la Edinburgh, 1978. In Romania, Krum si Recviem au fost montate, in versiuni romanesti, la Timisoara, Targu Mures si Bacau, iar Iaacovi si Leidental, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Spectacolele sunt programate dupa cum urmeaza:
Centrul Cultural Reduta, ora 18.00/ Acasa la tata de Mimi Branescu
Teatrul ACT Bucuresti

Teatrul “Sica Alexandrescu” – Sala Mare, ora 20.00/ Krum de Hanoch Levin
Regia: Theodor Cristian Popescu
Teatrul National Targu Mures

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.