Cavalerii Templieri, Graalul si Chivotul Sfant

Cavalerii Templieri, Graalul si Chivotul Sfant

0 241

Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici, adica sarmanii soldati ai lui Christos si ai Templului lui Solomon, au reprezentat unul dintre cele mai importante ordine militare din Evul Mediu. Cavalerii Templieri erau probabil cea mai bine antrenata forta militara din perioada Cruciadelor si au pus bazele primului sistem bancar care a functionat aproape 200 ani, pe toata durata existentei ordinului.
Cavalerii Templieri au fost recunoscuti oficial de Biserica Catolica in 1129, membrii putand fi deosebiti prin simbolul crucii rosii pe care o foloseau. Decaderea lor a inceput in 1304, cand un membru al ordinului, care a fost exclus, a lansat mai multe acuzatii cu privire la ritualurile folosite. Papa Clement al V-lea s-a inteles cu Jacques de Molay, Marele Maestru Templier, si acuzatiile au fost respinse, dar Papa a facut greseala de a-l chema si pe regele Filip al IV-lea al Frantei pentru a-l ajuta in investigatie.
Regele Filip era dator vandut ordinului Templierilor si a profitat de ocazie pentru a forta mana Papei si pentru a aresta toti cavalerii templieri, intr-o singura noapte, sub acuzatiile de erezie, apostazie, ritualuri obscene, homosexualitate, coruptie, frauda si ascunderea de informatii. Dupa tortura au recunoscut acuzatiile si au fost executati sau inchisi pe viata, inclusiv Jacques de Molay, care a fost ars pe rug.
Zvonurile cu privire la misterele si secretele templierilor au inceput inca din perioada in care erau in gratiile Papei. La fel ca si Biserica, acestia aveau in posesie o serie de artifacte, ca oasele unui sfant sau chiar si o parte din crucea pe care a fost rastingnit Christos.
Graal-ul si Chivotul Sfant
Poate cea mai importanta si fascinanta legenda este cea a descoperirii Sfantului Graal (in unele povestiri este vorba de cupa din care a baut Christos la Cina cea de Taina, iar in altele ar fi vorba de documente care atesta ca Iisus ar fi avut urmasi sau chiar o sotie), descoperire facuta sub Templul Muntelui din Ierusalim, care in acea perioada era folosit drept baza.
Altii sunt de parere ca Templierii ar fi gasit de fapt Chivotul Sfant, un cufar care ar fi adapostit tabletele cu cele 10 porunci pe care le-a adus Moise de pe munte.
Blestemul lui Jacques de Molay
Nu exista documente care sa ateste acest fapt, dar Jacques de Molay i-ar fi blestemat pe rug pe Papa Clement al V-lea si pe regele Filip al IV-lea, spunandu-le ca se vor revedea in curand.
Papa a murit o luna mai tarziu, iar regele in mai putin de un an.
14 ani mai tarziu, dupa moartea mai multor regi, Dinastia Capetienilor si-a incheiat dominatia, multi crezand ca acestia au disparut din pricina blestemului.
Giulgiul din Torino
Un artifact care poate fi intr-adevar legat de Ordinul Templierilor este Giulgiul din Torino.
In 1357, giulgiu a fost expus pentru prima oara de familia nepotului lui Geoffroy de Charney, templier care a fost ars pe rug, alaturi de Jacques de Molay, in 1314.
In 1988, o datare cu izotopi de carbon a plasat realizarea giulgiului intre 1260 si 1390.
Templierii au ajuns in Lumea Noua inaintea lui Columb
Desi Ordinul Templierilor a fost distrus, se crede ca o parte dintre supravietuitori ar fi fugit, cu ajutorul flotei proprii (nu exista vreo atestare documentara cu privire la existenta unei flote a cavalerilor), pe vechile rute vikinge, catre Lumea Noua. In Portugalia, ordinul doar si-a schimbat numele in Cavalerii lui Christos.
Despre acestia se crede ca ar fi finantat calatoria lui Christopher Columb, dar nu exista dovezi in aceasta privinþa.
Steagul piratilor
Ultimul si poate cel mai bizar mit este legat de trei cavaleri care au plecat in cautarea ramasitelor lui Jacques de Molay. Acestia au reusit sa descopere doar craniul si doua femururi. Au luat cu ei oasele si le-ar fi folosit pentru prima oara in simbolul cu oasele incrucisate si craniul, utilizat ulterior de pirati.
De curand a fost descoperit, in arhivele Vaticanului, Pergamentul Chinon, in care Cavalerii Templieri sunt absolviti de acuzatiile de erezie cu care au fost infierati secole de-a randul. Copii ale acestui document sunt disponibile online.
In acest moment exista in lume mai multe organizatii care poarta insemnele templierilor si chiar sunt cateva care pretind ca sunt descendentele Ordinului. Iubitorii conspiratiilor cred insa ca adevaratii templieri conduc in continuare lumea, din culise, sub masca masoneriei.

Iata putina lumina in intunecatul culoar al Bisericii Catolice din Evul Mediu, cu toate urmarile atingand si zilele noastre.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.