Marcel Iures, Horatiu Malaele si Emilia Popescu la FDC
La Festivalul de Dramaturgie Contemporana, Brasov continua lansarile de carte. Cele trei volume care vor fi prezentate publicului miercuri, 18 noiembrie, ora 18.30 sunt:
Impreuna cu Grotowski. Teatrul e doar o forma de Peter Brook.
Rysyard Cie¶lak, actor emblematic al anilor ’60. Volum coordonat de George Banu.
Spre un teatru sarac de Jerzy Grotowski.
• La 10 ani de la moartea marelui om de teatru polonez, Fundatia Culturala „Camil Petrescu” a reeditat volumul Spre un teatru sarac, publicat pentru prima data in romaneste si lansat, in decembrie 1998, in cadrul unei intalniri ce i-a fost consacrata la Teatrul ACT din Bucuresti, la initiativa criticului de teatru si profesorului George Banu si a Academiei Experimentale a Teatrelor din Paris.
• In acelasi timp, colectia dedicata celebrului regizor polonez cuprinde si un volum scris de Peter Brook si editat de catre George Banu si Grzegorz Zió³kowski, Impreuna cu Grotowski. Teatrul e doar o forma. Aceasta carte, publicata initial in limba polona de Institutul „Jerzy Grotowski” din Wroc³aw, in 2007, surprinde, potrivit editorilor, „procesul de inspiratie dinamic, mereu schimbator, si dialogul niciodata incheiat dintre Peter Brook si Jerzy Grotowski, coaguland esenta uneia dintre cele mai fascinante prietenii artistice ale secolului trecut.”
• Cel de-al treilea volum al colectiei este dedicata actorului-fetis al lui Grotowski, Ryszard Cie¶lak – simbolul incarnarii perfecte a „actorului sfant” ori „sarac” imaginat de Grotowski.
Volumele sunt editate de catre Fundatia Culturala „Camil Petrescu” prin Editura Cheiron, cu sprijinul Institutului Polonez si al Institutului „Jerzy Grotowski” din Wroc³aw
*
Cum Festivalul de Dramaturgie Contemporana se apropie de final, miercuri si joi, la ora 19.00 vor fi programate ultimele doua spectacole din concurs: Cafeneaua de Sam Bobrik si Ron Clark, regia: Horatiu Malaele (Teatrul Bulandra) si Camera de hotel de Barry Gifford, regia: Alexandru Dabija (Teatrul Odeon)
Cafeneaua – O bufonada amara, ce ne propune sa cunoastem povestea simpla a unei familii americane: Louise si Wally Murdock (vazuti la 30, 50 si 70 de ani); casnicia lor fisurata dar si consolidata de aparitia tinerei Janet. Protagonistii spectacolului bucurestean sunt mari actori ai scenei romanesti: Emilia Popescu, Dana Dogaru si Horatiu Malaele.
Cei doi autori americani Sam Bobrik si Ron Clark si-au inceput cariera scriind scenarii pentru televiziune, pentru ca, apoi, sa se indrepte si catre lumea teatrului.
In anii ’70 au inceput sa scrie impreuna texte pentru teatrele de pe Broadway. Piesele lor avand un mare succes inca de la primele montari, printre acestea numarandu-se si Cafeneaua (Wally’s Cafe – 1981).
*
Camera de hotel – “Ocupantii succesivi ai camerei sunt semne ale unui univers nesigur, oamenii nu sunt ce par a fi: ciudateniile apar dupa o banala intorsatura de fraza, siguranta miscarilor intr-o lume cunoscuta se clatina, explicatiile nu fac decat sa adanceasca misterul, identitatile se tulbura, cuvintele pastreaza logica normalitatii, dar ceea ce exprima ele tine de lumea instinctelor obscure, a obsesiilor neexprimate, a unui trecut pe jumatate uitat, pe jumatate deformat.” (Magdalena Boiangiu / Adevarul literar si artistic)
Barry Gifford, nascut in 1946, este poet, romancier, scenarist american, considerat un maestru al dezvaluirii partii intunecate a Americii.
A colaborat cu regizorul David Lynch, care i-a ecranizat romanul Suflet salbatic, scris in 1984. Filmul a fost premiat cu Palme d’Or la Cannes. Tot David Lynch i-a comandat scrierea pieselor care formeaza trilogia Camera de Hotel. Doua dintre ele au fost si regizate de acesta si difuzate in 1993 la HBO.