Basescu, Geoana si Antonescu, in fata romanilor

Basescu, Geoana si Antonescu, in fata romanilor

0 166

Marea intalnire, mult-negociata confruntare intre principalii trei candidati la presedintia Romaniei s-a incheiat, fara incidente notabile subliniind prestatia din campanie.
Ultima disputa Basescu, Geoana si Antonescu, ne lasa cu regretul ca „strategia de campanie” a unora dintre candidati nu a oferit posibilitatea de a fi organizate mai multe intalniri intre competitori.

Discursurile de inceput:
Basescu:
Multumesc romanilor pentru ca timp de cinci ani m-au sustinut. M-au sustinut si, in decembrie 2004, mi-au acordat cel mai mare privilegiu care poate fi acordat cetateanului unei tari, acela de a fi presedintele ei. Am avut un mandat cu realizari si neimpliniri, cu greseli, dar niciodata greselile nu au fost intentionate. Niciodata, prin greseala, nu am urmarit sa creez inconveniente romanilor. Au fost pur si simplu greseli omenesti
In aprile 2005 semnam la Luxemburg tratatul de aderare la Uniunea Europeana. La 1 ianuarie 2007 acest tratat devenea o realitate, dupa negorieri dificile.
• Am facut o prioritate din justitie. Sigur inca nu avem satisfactia condamnarilor marilor corupti. Am facut ca influenta politica asupra magistratilor sa nu mai existe.
• Am condamnat comunismul si am predat peste 2.000.000 de dosare la CNSAS.
• Nu am facut compromisuri cu nimeni. Am preferat sa raman loial celor care m-au ales.
• M-am batut efectiv pentru ca Educatia sa primeasca pentru prima data 5 si 6 procente din PIB.
• Am facut din Marea Neagra un punct strategic pentru NATO.

*****

Antonescu: Candidez si vreau sa fiu presedintele Romaniei pentru ca trebuie!
Antonescu: Eu nu pot sa nu candidez acum pentru ca nu pot fi in situatia in care am fost in 2000, cand am votat, si au votat si oamenii care credeau asemeni mie, cu Ion Iliescu, ca sa scape de Vadim, nu pot fi in situatia din 2004, cand am votat cu Basescu ca scap de Nastase si nu vreau sa votez acum Geoana ca sa scap de Basescu.
Antonescu: Fac parte dintr-o generatie care aduce foarte multe intrebari.
Antonescu: Sunt un ambitios, cariera mea politica a fost una construita cu respectarea principiilor si a valorilor.
Antonescu: Nu mi-am dorit sa am un varf al carierei la Cotroceni.
Antonescu: Sunt un om normal care face politica.
Antonescu: Vom auzi Geoana si Basescu, cifre si angajamente, planuri, ca am iesit din criza, sau ca vom iesi, domnule Geoana.
Antonescu: E monentul sa spunem adevarul.
Antonescu: Grupuri de interlopi anihileaza justitia.
Antonescu: Un presedinte nu trebuie sa vorbeasca in cifre pentru ca oamenii traiesc in realitate si nu pe hartie.

*****

Geoana: Candidez pentru functia suprema pentru ca am un proiect pentru Romania, un proiect pentru redresare economica, redresarea satului romanesc, pentru a avea o singura Romanie. Pentru ca fiecare om sa poata sa aiba o viata cinstita si dreptul la respect. Voi avea o alegere de colaborare cu Guvernul pe care o sa-l aleg pana de Craciun.
Geoana Voi trata Parlamentul Romaniei cu respect, voi trata pe cei care au opinii diferite cu respect.
Geoana: Avem nevoie sa ne restabilim reputatia pe plan international. Voi aduce echilibrul acestei tari. Voi aduce stabilitate acestei tari.
Geoana: Sunt dator, ca lider al acestei tari, sa vin cu un nou proiect pentru Romania, un proiect pe care o sa-l duc la final timp de 5 ani de zile.
Geoana: Voi aduce echilibru, voi aduce stabilitate politica, idei proaspete acestei tari. (…) Voi fi presedintele unor mari proiecte nationale cu continuitate si cu respiratie mai lunga. Si , mai mult decat orice altceva, voi fi un presedinte drept si bun, am o personalitate care uneste oamenii, nu sunt un dezbinator, nu sunt un scandalagiu. Sunt un om educat, civilizat, modest.

*****

Discutii despre cea mai frumoasa fapta pe care au facut-o in viata lor:
Geoana:
Dupa cate s-au spus despre o femeie de 74 de ani, profesor universitar, mama a doi copii si care a crescut 7 copii orfani si i-a dus la facultate… cred ca cea mai frumoasa fapta din viata mea este ca n-am dat-o pe soacra-mea afara din casa.
Antonescu: N-am parasit pe nimeni cu care am plecat impreuna, nici in viata personala, nici in politica.
Basescu: Mi-a placut sa botez un tigan, un om caruia i-a luat apa casa. Am avut un secund, Ionescu, care a devenit mai apoi comandant. A murit, fiind casatorit cu o musulmana, iar copilul lor a trait in religie musulmana. A venit mama musulmana la mine si la sotia mea si ne-a spus: „As vrea sa botezati copilul pentru ca ceea ce-mi doresc este ca Oana sa mearga la mormantul tatalui ei”. Si cred ca cea mai frumoasa fapta a fost ca am crestinat un copil musulman.

*****

Discutii despre modelul prezidential:
Basescu:
Atributiunile constitutionale ale presedintelui trebuie sa ramana asa cum sunt. Ce trebuie modificat in Constitutie este legat de un proces de revizuire a relatiilor intre institutii. Constitutia trebuie sa clarifice si articolele care, in substanta lor, sunt bune. De exemplu, Constitutia nu obliga partidele sa dea un vot pentru un guvern propus. Din acest motiv nu avem un guvern.
De asemenea, CSM trebuie sa devina un organism in care societatea civila sa aiba un mult mai larg acces.
Geoana: Am sa fac sa functioneze institutiile statului si nu sa modific Constitutia.
Antonescu: Constitutie avem, ne mai trebuie presedinte.

*****

Discutii despre criza economica:
Antonescu:
Nu putem iesi decat prin increderea in ceea ce inseamna economia reala. Prima masura este abrogarea impozitului forfetar, o aberatie care a distrus IMM-urile. De asemenea, relaxarea fiscala, reducerea TVA, descentralizare, debirocratizare, reducerea numarului de ministere care sunt sinecuri pentru partidele politice.
Basescu: Economia va trece pe crestere economica. Reducerea fiscalitatii nu este in acordul cu Fondul Monetar International. Avem obligatia sa mentinem parametrii economici: cota unica si TVA
Geoana: Obiectivul meu este un obiectiv anticriza autentic. Noul guvern sa reporneasca creditarea pentru sistemul privat. Va trebui sa intelegem ca acest tip de laissez-faire economic nu isi mai are locul. Poate in jurul CEC-ului vom recupera o parte din sistemul bancar.
Basescu: Domnul Geoana si domnul Antonescu au declarat ca respecta acordul cu FMI. Domnul Antonescu vorbeste de reducerea TVA si cota unica, domnul Geoana vorbeste de subventionarea dobanzii. De unde bani?”
Antonescu: Nu m-am angajat niciodata sa respect ce dumneavoastra si domnul Geoana ati incheiat, prin care lasati romanilor mostenire o imensa datorie. Nu am semnat in Parlament decat un document prin care lasam Guvernul sa aprobe un buget ca sa respectam deficitul.
Geoana: Lasati-ma pe mine!Lasati-ma pe mine! Am o cifra!
Antonescu: Spuneti toate cifrele din lume!
Geoana: Deficitul bugetar ar ajunge la 14%.
Basescu catre Antonescu: Va informez ca ati votat in Parlament acordul cu Fondul. Ah, nu erati acolo.

*****

Discutii despre Guvern:
Geoana:
Nu ascund o preferinta pentru o alianta cu PNL. O majoritate cu PNL, un Guvern solid, competent.
Antonescu: Omul pe care l-am adus in discutia publica si va fi premier este primarul Sibiului Klaus Iohannis. Formula guvernamentala o voi discuta dupa alegeri.
Basescu: Doua conditii trebuie sa respecte viitorul guvern, insa una este obligatorie: sa nu fie rezultatul unei intelegeri facuta la Grivco, cu Voiculescu in capul mesei, cu Iliescu in dreapta lui, cu Hrebenciuc in stanga si cu Vanghelie pe la usi.
Geoana: Candidati cumva in sectorul 5 si va bateti cu Vanghelie? O sa puteti peste doua saptamani sa candidati cu domnul Iliescu si cu domnul Constantinescu, ca fosti presedinti.
Basescu: Primul-ministru trebuie sa fie un om onest, neafectat de controlul lui Vantu, sa nu ceara consultatii la telefon de genul: Pot sa? Am voie sa?
Geoana: Ascultati telefoanele? Sau va da doamna Udrea listingul?
Basescu: Am vrut sa vorbesc cu dumneavoastra. V-am cautat doua ore. Erati cu Vantu.
Antonescu: Eu am vazut langa domnul Basescu pe doamna Udrea, pe domnul Boc, iar la domnul Geoana pe domnul Hrebenciuc, pe domnul Vanghelie. Eu am propus in discutia publica un om ca Klaus Iohannis.

*****

Discutii pe tema Agriculturii:
Basescu:
Cateva prioritati: depozite regionale pentru agricultori, ca sa nu mai stea cu produsele pe marginea drumului, fie ca sunt pepeni la Dabuleni sau rosii din alta parte. Avem nevoie de un sistem de valorificare a productiei agricole in mediul rural.
Geoana: Romania poate produce produse agroalimentare pentru 80 de milioane de oameni. Prima grija este sa asiguram subventii pentru agricultori. Trebuie instaurat un sistem de colectare, de depozitare si sa eliminam samsarii. Lanturile de supermarketuri strivesc micii producatori.
Antonescu: Domnule Geoana, dati-mi voie sa fiu interactiv. Si la dumneavoastra in Dabuleni se produc niste lucruri. Ati inaintat o motiune de cenzura contra Guvernului Tariceanu ca nu da bani, subventii la agricultura. In 2008 ati alocat cei mai putini bani pentru Agricultura.

*****

Discutii pe tema Sanatatii:
Antonescu:
Avem trei probleme mari: problema banilor – putem merge pana la 6% din PIB; problema profesionistilor – sa nu facem din victimele reducerii bugetare; problema sigurantei pacientilor – sa devina un drept, nu o sansa, nu o loterie.
Basescu: Sistemul de sanatate trebuie sa-si creasca resursa financiara din asigurari private; trebuie imbunatatit managementul si trebuie sa descentraizam sistemul.
Geoana: Vestea trista este ca avem cea mai redusa sansa de viata la femei si barbati din Europa. Infrastructura medicala este insuficienta. Cred ca va trebui sa gasim formule de stimulare si pachete pentru tinerii medici ca sa se stabileasca si in mediul rural. Trebuie sa continuam investitiile pentru crearea de spitale moderne. Cred ca lectia cu pandemia si gripa porcina, cred ca va trebui sa facem crearea unei companii de medicamente nationale. Sa producem medicamente mai ieftine pentru tot romanul.

*****

Discutii pe teme de politica externa:
Geoana:
In acest an lumea se reaseaza. Romania pare sa fie mai vulnerabila si periferica in lume. Nu cred ca putem alege axe si sa cream aliati de 2 categorii. Nu trebuie sa folosim politica externa ca un prilej pentru a face fotografii cu Obama si Medvedev, ci pentru a aduce investitii
Antonescu: Avem nevoie de un plus de personalitate pentru a avea un cuvant de spus la NATO. Presedintele trebuie sa realizeze un consens, eu n-am sa iau niciodata o decizie majora fara sa consult partidele politice, opinia publica.
Basescu: Cinci parteneriate s-au realizat in mandatul meu, sinergia Marii Negre, Nabucco. Le-am promis romanilor modificare legii cetateniei, s-a facut. Le-am promis mai multe consulate, s-au facut. Cineva spunea ca suntem izolati. Am facut 196 de vizite si primiri de sefi de stat. 122 de intalniri bilaterale in Romania si in afara. Negocieri cu 25 de state pentru intrarea in UE. Si este pentru prima data cand in ultimii 20 de ani un presedinte rus a venit in Romania. A fost in mandatul meu.

*****

Modelele celor trei candidati:
Basescu
– Sotia,
Geoana – Parintele Daniel,
Antonescu – Tudor Chirila.

*****

Discutii pe tema Educatiei:
Antonescu:
Amandoi, atat domnul Basescu, cat si domnul Geoana au afirmat ca regreta legea prin care salariile erau marite cu 50%. Ati fost informati in timp util in legatura cu imposibilitatea financiara a aplicarii legii. Domnul Geoana a spus la fel, ba mai mult a dezinformat, nu a spus adevarul, aratand ca domnul Vosganian l-a dezinformat. Exista documente, ca despre asta vorbim. Ati fost informati amandoi si de catre BNR si de ministrul Finantelor si de catre primul-ministru, in mod expres, in legatura cu imposibilitatea financiara, bugetara a aplicarii legii.
Basescu: Prioritatea majora este nevoia de reformare a sistemului de educatie. Trebuie sa trecem de la sistemul pe memorare la sistemul pe competente, trebuie sa trecem la descentralizarea scolii. Conform Pactului, scoala trebuie sa apartina comunitatii: directorii scolii trebuie alesi prin concurs, in consiliul scolii ar trebui sa fie compus dintr-o treime de dascali, o treime de parinti si o treime din administratia locala. Finantarea trebuie sa urmareasca elevul, scolile cu o reputatie buna trebuie sa primeasca mai multi bani, scolile cu o reputatie proasta trebuie sa primeasca mai putin bani.
Geoana: Romania este o tara profund inegala la educatie. Coeficientul perfomantelor este ultimul din Europa. 40% din familii nu au bani de rechizite. Avem nevoie de un program prin care sa se investeasca intr-un mod de a invata in asa fel incat absolventii sa isi gaseasca un loc de munca.

*****

Discutii despre reforma statului:
Geoana:
De 20 de ani reformam si reformam. Numai Legea Educatiei a fost modificata de 114 ori. A lipsit o dezbatere despre modelul de societate si despre modelul de capitalism. Am modificat mereu forma fara sa ne gandim la fond. Rolul meu ca presedinte este sa asigur ca avem un consens national si abia dupa aceea vom face a treia generatie de reforma in aceasta tara.
Antonescu: „Romania nu a reusit prin fortele sale nicio reforma. Integrarea in NATO, in UE au fost realizate sub privirile acestora. Esecul reformelor a fost mascat si transmis. Ereditatea reformelor esuate este crunta. Este necesar sa avem un presedinte care sa aiba forta. Trebuie sa fie un om care sa simta, care sa simta ca toti romani sunt compatriotii lui”.
Basescu: Presedintele Romaniei trebuie sa fie catalizatorul procesului de reformare si nu sa-l insoteasca discret. Imediat dupa esecul procesului de suspendare din 2007, din mai 2007, m-am dus in fata Parlamentului si am vorbit de nevoia reformarii statului roman incepand cu clasa politica. Spuneam ca avem nevoie de vot uninominal, de Parlament unicameral si mai putini parlamentari. Nu putem taia agentii guvernamentale si noi, politicienii, sa ramanem o povara. Din acest motiv am propus romanilor referendumul din 22 decembrie. Dar numai reforma aparatului bugetar si reforma Parlamentului ca miez al sistemului politic nu este suficient. Trebuie continuate reformele in Sanatate, Educatie, Agricultura. Iar satul, atentie, este marea noastra rezerva de productivitate.

*****

Dueluri intre candidati:
Antonescu catre Basescu:
Va pun intrebarea dar imi garantati ca nu se incaiera iar pe marile succese ale Romaniei. Nu va intreb de Omar Hayssam.
Basescu: Bine faceti, pentru ca ar avea replica domnul Geoana
Antonescu: Atunci, nu va intreb nici ce a facut domnul Geoana la Moscova.
Basescu: Nu ma intrebati, ca va poate raspunda el!
Antonesc catre Basescu: Exista multe intrebari la care asteapta raspuns multi romani. Eu, daca nu le-ati dat pana acum, nu le mai astept, inteleg din tacerile dumneavoastra diferite raspunsuri si nu am sa va pun nicio intrebare, ci am sa va dau o asigurare. Nu aveti nici implicare in disparitia flotei, nu e adevarat ca v-ati luat o casa in Mihaileanu. Familia dumneavoastra o duce foarte bine. Si fratele si fiicele dumneavoastra prospera, prospera doamna Udrea, domnul Cocos, domnul Videanu. Astea sunt declaratii de avere si nu sunt atacuri personale la familie, cum sare de colo si domnul Goenaa, ci sunt exemple concrete ale realitatii ca Romania aceasta despre care vorbiti e o realitate ca cine are norocul de a fi ruda cu cei sus-pusi cu unii ca dumneavoastra, ca domnul Geoana, unii din spatele dumneavoastra, Blaga, Hrebenciuc si altii, acestia sunt oameni care au sansa. Si lucrul despre care discutam noi si pe care dumneavoastra trebuia sa il asigurati ca orice roman sa aiba o sansa. Norocul parca e pus cu mana. Voiam sa va asigur ca acesti oameni traiesc intr-adevar bine. V-ati tinut promisiunile din 2004″, i-a spus Antonescu lui Basescu.
Basescu a comentat, aratand un teanc de hartii, ca intrebarea lui Antonescu a durat 4 minute si raspunsul sau doar 10 secunde, fiind asigurat de moderator ca va avea si el dreptul la o intrebare de 2 minute, cat a avut Antonescu.
Antonescu: Sa fie ala dosarul meu?
Basescu: Nu, este al meu, si daca sunteti cinstit, am rugamintea sa cititi finalul acestei expertize care se afla la instante. Daca vreti si cu cifre, iat-o aici, doar daca sunteti cinstit, daca nu, va doresc succes. Rugamintea e sa cititi concluzia expertizei de 500 de pagini in cazul cu flota.
Antonescu: Sunt cinstit . Asa. Toata asta? V-am spus cu caracter, sa lasam cifrele, eu nu le doresc.
Basescu: Merge repede, nu, numai partea cu rosu, ca am vrut sa intelegeti ce..
Antonescu: Pai, domnul Boc nu e? Are un om domnul presedinte sa-i citeasca aceste lucruri. Eu nu stiu despre ce e vorba. Sunt dispus. E vorba de vreun dosar al meu?
Antonescu a inceput sa citeasca ceea ce i-a indicat Basescu: „in urma studierii documentelor de la dosarul cauzei, concluzia expertilor este ca: a) rezultatul derularii contractului de management cu grupul de firme Klaveness – asta e acela in care v-ati numit ca ministru reprezentat al statului?
Basescu: Da. Cititi, am rugamintea sa cititi mai departe.
Antonescu a citit in continuare: … ca relatia Bahamas – e al dumneavoastra, nu-i al meu domnule presedinte – profitabil intrucat CNM Petromin SA a inregistrat un profit. Deci, e privitor la dumneavoastra.
Basescu: Nu, era privitor la minciuna dumneavoastra.
Antonescu: Domnule Basescu, eu nu am spus nicio minciuna, eu v-am spus la Cluj doar ca nu aveti cu ce nagiva. Nu e nicio minciuna. Nu aveti cu ce, doar daca emigrati.
Basescu: Domnule Antonescu, alegerile nu se castiga mintind. Aici este expertiza in celebrul caz Flota care arata ca cei 108 inculpati nu au produs niciun prejudiciu, iar domnia sa nu face decat sa sustina inscenarea pregatita de Adrian Nastase in 2004. Acesta este documentul care a dus la inchiderea dosarului legat de Flota.

Basescu: Domnul Antonescu spunea la Cluj ca a fost pentru mentinerea trupelor in Irak si a avut o pozitie contrara primului ministru, Tariceanu.

Basescu a citit o scrisoare a lui Antonescu catre Emil Boc prin care acesta cerea, din contra, retragerea trupelor din Irak.

Antonescu: In acel moment am fost impotriva acestui lucru.

*****

Antonescu catre Geoana: In 2009, aflati la guvernare, n-ati facut nimic sau ati facut numai rau. Pentru mine, sunteti un demagog.
Geoana catre Antonescu: V-am menajat tactic in campanie, dar va rog sa nu sariti calul.

*****

Crin Antonescu: „Domnule Geoana cat este salariul lunar al lui Ionut Costea, cumnatul dvs, director Eximbank – in fruntea acestei institutii”?
Geoana a evitat raspunsul, preferand ca, in locul acestuia, sa-i adreseze lui Antonescu o intrebare. Geoana a dorit sa stie ce anume i-a determinat pe Antonescu si pe liberali sa intre intr-o alianta parlamentara cu toate celelelalte formatiuni politice din Legislativ pentru a demite guvernul minoritar PDL, in octombrie.
Nemultumit de intrebarea-raspuns a lui Geoana, Antonescu a revenit la tema salariului lui Ionut Costea si a spus ca acesta incaseaza, lunar, 20.760 de euro, reprezentand „aproximativ 900 de milioane de lei (vechi, n.r.)”.
In replica, Geoana s-a declarat dezamagit de faptul ca Antonescu ii ataca „familia”, facand aluzie la faptul ca liderul liberal nu respecta sloganul sub care candideaza la presedintie, „Revolutia bunului simt”.
Mircea Geoana i-a adresat lui Crin Antonescu intrebarea: „Care este rolul dumneavoastra si al PNL, care este planul economic pentru salvarea locurilor de munca?”.
Antonescu: E nevoie de un Guvern in a carui alcatuire (n.r.presedintele) are un rol important. Viziunea mea este una liberala.
Antonescu: Dintr-o criza nu putem iesi decat dezlegand, eliberand fortele vii ale economiei romanesti.

*****

Mesajele candidatilor pentru electorat:
Basescu:
Sunt un om care iubeste poporul. Sunt un om care este mandru de insemnele nationale. Sunt un om care isi propune obiective inalte si intotdeauna incearca sa le ajunga. Intotdeauna idealurile poporului roman vor fi si ale mele. Intotdeauna ii voi reprezenta pe romani in fata oricarei institutii, fie ea si Parlamentul Romaniei. Intotdeauna voi miza pe majoritatea adevarata. Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Geoana: Voi fi presedintele care ii va uni pe romani. Nici domnul Antonescu, nici domnul Basescu nu sunt dusmanii mei. Ca un semn de respect, dati-mi voie sa-i ofer doamnei Basescu si sotiei domnului Antonescu cate un buchet de flori. Mult succes domnule Antonescu, mult succes domnule Basescu.
Antonescu: Voi vorbi foarte simplu: veniti la vot pe 22 noiembrie ca sa trec de Mircea Geoana si pe 6 decembrie de Traian Basescu. Am multe defecte: ma enervez usor. M-am aratat atat cat am putut cum sunt. Doamne ajuta!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.