Recomanadare pentru fumator – calculeaza-ti varsta plamanilor!
Esti fumator? incearca sa vezi consecintele – calculeaza-ti varsta plamanilor. In tara noastra media persoanelor care fumeaza zilnic este aproape de 1/3 (mai exact 28 la suta) o performanta trista si definitorie pentru o populatie saraca si debusolata. Romania ocupa locul patru in ceea ce priveste prevalenta fumatului in Uniunea Europeana.
Fumatul taie pana la 20 de ani din viata
Pana vineri, 20 noiembrie, romanii au fost invitati sa afle care este adevarata varsta a plamanilor, gratuit, in toate cabinetele de pneumologie din intreaga tara. Medicii au dorit sa traga un semnal de alarma in acest mod, atentionand ca plamanii imbatranesc mult mai repede daca esti fumator sau daca traiesti in apropierea persoanelor care au acest viciu.
Acest program se adreseaza tuturor romanilor, dar mai ales fumatorilor care au indicele PA mai mare de 20. „Acest indice se afla destul de usor. «P» reprezinta numarul de pachete de tigari fumate intr-o zi, iar «A» este varsta persoanei. De exemplu, avem o persoana de 40 de ani care fumeaza 10 tigari pe zi. Atunci vom inmulti 40 cu 0,5, iar rezultatul va fi 20; deci persoana respectiva este la granita”, explica dr. Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog, de la Institutul National de Pneumologie „Prof. dr. Marius Nasta” din Bucuresti.
Specialistul spune ca acest rezultat, obtinut in urma unui calcul matematic, este primul semn ca plamanii nostri sunt sau nu mai batrani decat varsta noastra reala. „Mai sunt si alti factori care duc la imbatranirea prematura a plamanilor. Printre acestia se numara mediul in care traim, cat de poluat este orasul sau localitatea in care traim, daca parintii sunt sau nu fumatori sau de cat timp fumam”, adauga dr. Nemes. Dupa ce pacientului i s-au pus aceste intrebari, urmeaza faza finala, in cadrul careia pacientul este rugat sa faca un test de respiratie, numit spirometrie. Testul este simplu, nedureros si noninvaziv. Un aparat masoara capacitatea de a respira, in special cat aer poti sa scoti afara din plamani intr-o singura secunda.
Fumatorii pasivi, la fel de afectati ca cei activi
Medicul Nemes spune ca acest test este recomandat si persoanelor nefumatoare care isi desfasoara activitatile cotidiene pe langa indivizi care au acest viciu. „Fumatorii pasivi se expun aceluiasi risc. Este indicat ca aceste persoane sa isi faca testul PA, deoarece cantitatea de noxe inspirate este aceeasi”, spune dr. Roxana Nemes. Specialistii in pneumologie spun ca odata ce inaintam in varsta suntem expusi mai multor riscuri.
Astfel, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este un termen generic pentru un grup de boli ale tractului respirator, care sunt caracterizate prin limitarea fluxului de aer. Afectiunile grupate aici sunt bronsita cronica, emfizemul, astmul si bronsiectiziile.
In acelasi timp, BPOC are un impact devastator atat asupra celor afectati de aceasta boala, cat si asupra familiilor lor. Este o afectiune care ucide milioane de oameni la nivel mondial.
Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, cei mai multi romani au inceput sa fumeze la varsta majoratului si fumeaza zilnic intre 10 si 20 de tigari. Pentru acest viciu, un fumator plateste din salariul lunar intre 100 si 200 de lei, potrivit aceluiasi studiu.
Mai mult, potrivit statisticilor Flash Euro¬barometru on Tabacco, tara noastra ocupa locul patru privind prevalenta fumatului in Uniunea Europeana. Astfel, in Romania, media persoanelor care fumeaza zilnic este de 28 la suta, in timp ce, in Grecia, media fumatorilor se situeaza la 35 la suta, in Bulgaria – 31 la suta, iar in Lituania media fumatorilor este de 30 la suta. Pe ultimul loc la acest capitol, in Europa, se situeaza Norvegia, acolo unde doar 21 la suta dintre norvegieni fumeaza zilnic.