UE: Romanii platesc ce mai mult pentru caldura

UE: Romanii platesc ce mai mult pentru caldura

0 219

Consumatorii din Romania platesc in medie cu 18% mai mult pentru energia termica in sistem centralizat comparativ cu celelalte state europene, din cauza operatiunilor ineficiente ale companiilor care asigura acest serviciu, arata un studiu al AT Kearney.
Pretul gigacaloriei in Romania este in medie de 60 de euro, nivel similar cu cel din Germania, insa Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor este de de aproape cinci ori mai mic. Astfel, potrivit AT Kearney, PIB pe locuitor este de 6.334 de euro, in timp ce in Germania se ridica la 30.428 de euro.
„Acest pret (platit in Romania – n.r.) genereaza o importanta povara suplimentara asupra bugetelor locale si de stat care subventioneaza pretul consumatorilor casnici, in timp ce industria romaneasca sufera din cauza costurilor mai mari de productie”, precizeaza sursa citata.
Potrivit AT Kearney, subventiile in pretul final al gigacaloriei acopera, in medie, aproximativ 48% din costurile totale de productie, distributie si furnizare.
Un alt stat cu un pret al gigacaloriei apropiat de cel platit de consumatorii din Romania este Finlanda, cu 59 de euro pe gigacalorie. PIB-ul pe locuitor al Finlandei este insa de 35.094 de euro.
De asemenea, in Lituania, tara cu un PIB pe locuitor de 9.582 de euro, pretul gigacaloriei este de 39 de euro.

Tarife diferite care ascund …multe!
Preturile gigacloriei sunt diferite in fiecare oras din tara si sunt stabilite de primarii (prin votul consiliului local n.r.).
Veniturile pe angajat si pe kilometru de conducta de energie termica sunt printre cele mai mici in Europa.
Astfel, venitul pe angajat este de 62 de euro, identic cu cel din Serbia, fata de 157 de euro in Ungaria sau 217 euro in Republica Ceha. Cele mai mari venituri pe angajat se gasesc in Danemarca, cu 1.353 de euro.
Energia termica in Romania este produsa in proportie de 41% din carbune, nivel similar cu cel european, si 48% din gaze naturale, fata de 28% in statele euroepene.
De asemenea, cele mai multe companii care activeaza in sector inregistreaza pierderi, doar cinci fiind considerate de AT Kearney profitabile, respectiv Dalkia Termo Prahova, RADET Constanta, Regia de Termoficare Cluj, Energie Termica Sibiu si Nuonsib Sibiu.
Explicatiile profitabilitatii scazute a majoritatii companiilor active in sectorul energiei termice sunt, potrivit sursei citate, preturile in crestere ale combustibililor, in special al gazelor naturale, mecanismele improprii de ajustare a preturilor fata de cursul valutar, investitiile insuficiente in retele de transport si distributie a energiei termice si lispa masurilor de restructurare.
De asemenea, lispa unor strategii pragmatice si caracteristicile pietei locale duc la diferente semnificative de competitivitate intre companiile romanesti de furnizare a energiei termice.
Cel mai mare producator de energie termica din Romania este ELCEN Bucuresti, care a asigurat, anul trecut, aproximativ 40% din consum (6,662 milioane gigacalorii) si circa 13% din electricitatea produsa in tara (6,759 miliarde kWh). Societatea asigura caldura si apa calda menajera pentru aproape 600.000 de locuinte in Bucuresti si circa 80.000 in Constanta.
Tarife practicate, extrem de diferite de la o localitate la alta “ascund” multe. De la lipsa de viziune pana la lipsa dorintei de a face ceva, de la lipsa de investitii si modernizari pana la satisfacerea grupurilor de interese din spatele politicienilor.
Cine suporta toate aceste lucruri ?Cei mai saraci cetateni au Romaniei!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.