Raport SAR: Intra sanatatea romaneasca in coma?

Raport SAR:
Intra sanatatea romaneasca in coma?

0 163

Daca nu se iau masuri, cel mai probabil DA!

Calitatea serviciilor medicale este mult sub standardele europene, pacientii se plang de tratamentul prost din spitale si de nevoia de a plati informal pentru servicii teoretic gratuite. Bugetul alocat sanatatii pe 2009 a scazut cu aproape 20% fata de anul trecut. Acestea sunt concluziile raportului Societatii Academice din Romania „Intra sanatatea romaneasca in coma?” lansat marti, 24 noiembrie.
SAR face o analiza a politicilor de sanatate si farmaceutice in Romania”, in care se arata ca deteriorarea recenta a performantelor sistemului sanitar din Romania este provocata de subfinantare si de lipsa unor reforme consecvente, dar si de deciziile opace si intempestive de stabilire a preturilor la medicamente, supraimpozitare si alocare distorsionata a fondurilor.

Probleme sesizate de SAR
• In 2009 exista cel mai mic buget pentru sanatate din ultimii noua ani, ca valoare absoluta.
• Criza din sanatate a fost exacerbata si de masuri mai mult sau mai putin fericite de politici publice. In anii trecuti s-au redus gradual si contributiile la asigurarile de sanatate (de la 14% la 11%, cumulat angajat + angajator), fara a se extinde baza de impozitare.
• S-a discutat de asemenea despre redirectionarea taxei de viciu spre bugetul statului.
• Nu s-au facut eforturi pentru extinderea bazei de impozitare, asa ca avem in continuare 5 milioane de contribuabili care acopera servicii medicale pentru 20 de milioane de cetateni.
• Efectele unei asemenea politici: cheltuielile sunt amanate prin intarzierea platilor catre furnizori (de medicamente sau spitale), se incearca supraimpozitarea furnizorilor de medicamente, se reduc in mod artificial platile catre furnizori de medicamente din import prin folosirea unui curs de schimb subevaluat.
• Asemenea masuri nu sunt sustenabile pe termen lung, amanand de fapt o buna parte din cheltuielile de azi pana anul viitor si reduc interesul furnizorilor de a mai oferi medicamente si servicii pe piata romaneasca.
• Ministerul Sanatatii reglementeaza si politica de compensare, si preturile medicamentelor; din acest motiv exista tentatia de a reduce compensarea prin impingerea cat mai jos a preturilor, in asa fel incat sa se faca economii la buget.
• Recomandare: cele doua politici nu ar trebui insa amestecate, pentru ca se poate ajunge la situatia in care se elimina de pe piata medicamentele prea ieftine. Politica de preturi trebuie sa tina cont de realitatile economice ale pietei medicamentelor.
• “CLAWBACK” Din lipsa banilor, anul acesta s-au incercat diferite masuri noi care sa reduca si mai mult cheltuiala cu medicamentele. Eficacitatea acestora asupra bugetului sanatatii ar fi oricum limitata cat timp medicamentele reprezinta 22-23% din cheltuiala cu sanatatea.

European Healthcare Index: Romania se afla pe locul 32 dintr-un grup de 33 de tari europene
Romania se afla in prezent pe penultimul loc dintr-un grup de 33 de tari europene, in 2008 aflandu-se pe locul 27 din 31 de tari in clasamentul European Healthcare Index. Conform acestui raport, Romania sta prost la timpul de asteptare pentru tratament (indicator de acces), destul de prost la drepturile pacientilor la informare, cel mai prost la comunicare informatica in sistemul de sanatate (“e-Health”), prost la criterii de echitate a serviciilor furnizate (inclusiv platile informale din sistem), si foarte prost la furnizarea de medicamente (inclusiv coplati si acces la medicamente noi).
2009 are cel mai mic buget pentru sanatate din ultimii noua ani, ca valoare absoluta. Alocarea de fonduri publice pentru sanatate a scazut cu 7,9% in lei sau 19,9% in euro fata de anul trecut, anul acesta alocandu-se pentru sanatate doar 3.2% dintr-un PIB in scadere cu 8%. O rectificare in ultima clipa a permis angajarea de cheltuieli in cuantumul sumei de 2,8 miliarde fara de care se spunea in septembrie ca sistemul ar fi intrat in colaps.

Criza care are toate sansele sa se agraveze in lunile urmatoare
Efectele unor asemenea masuri sunt cu atat mai grave cu cat Romania se afla deja printre ultimele tari din Europa dupa toti indicatorii privind starea de sanatate, mult in urma membrilor UE, la concurenta cu Ucraina si depasita de Serbia.
SAR propune solutii pentru evitarea unei crize majore in sistemul sanitar si farmaceutic romanesc, criza avand toate sansele sa se agraveze in lunile urmatoare.
SAR continua seria analizelor pe tema sanatatii, initiate odata cu lansarea, la 28 septembrie, a raportului „Sfarsitul medicamentelor? O analiza a pietei si politicilor privind produsele farmaceutice in Romania”, in care se arata ca nu atat evolutia pietei globale sau costul in crestere pentru cercetarea-dezvoltarea de medicamente sunt factorii care impovareaza bugetul Sanatatii, ci vechile deficiente de sistem.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.