La Dunare o noua centrala hidro impreuna cu Bulgaria

La Dunare o noua centrala hidro impreuna cu Bulgaria

0 151

Hidroelectrica a solicitat punctul de vedere al partii sarbe in vederea construirii unei noi centrale hidro pe Dunare, impreuna cu Bulgaria, a declarat directorul general al producatorului de energie electrica, Mihai David, la cea de-a 80 sesiune a comisiei mixte romano-sarbe pentru Portile de Fier.
El a precizat ca partea sarba urmeaza sa dea un raspuns in mai 2010, daca va participa direct in proiect sau isi doreste drepturile sub o alta forma pentru partea sa de potential energetic, la urmatoarea sesiune a comisiei mixte, care se reuneste de doua ori pe an.
”Am fost informati despre aceasta idee. Toate aceste proiecte sunt complexe si avem nevoie de timp. Partea sarba sustine toate proiectele in sistemul energetic. In mai 2010, la urmatoarea sesiune a comisiei, vom da un raspuns. Dunarea este o resursa pentru toate tarile riverane. Orice proiect trebuie sa fie sustinut de toate partile implicate. Proiectul pe care il au in vedere Bulgaria si Romania are o influenta si asupra noastra, se refera si la gospodarirea apelor, navigatie, va avea impact si asupra mediului”, a declarat Dragomir Markovici, directorul general al intreprinderii de stat Elektroprivreda Srbije.
La randul sau, Mihai David a explicat ca, inainte de a da un raspuns Bulgariei despre noul proiect hidro pe Dunare, partea romana trebuia sa solicite un punct de vedere din partea Serbiei.
”Intre Portile de Fier II si granita dintre Serbia si Bulgaria exista o distanta corespunzatoare unui potential energetic pe Dunare. Din acest potential energetic, partea sarba are o jumatate. Daca facem o centrala cu Bulgaria in aval de granita sarbo-bulgara, aceasta va procesa si potentialul energetic al partii sarbe”, a spus directorul Hidroelectrica.
Potentialul energetic al Dunarii, intre Bazias si Macin, daca ar fi amenajat, este de 22 TWh/an, iar cota Romaniei este de 11,8 TWh/an, din care se exploateaza numai 6,5-7 TWh/an.
Potentialul neamenajat al tronsonului de 80 de km dintre Portile de Fier si granita Serbiei cu Bulgaria este de 400 GW/an, iar daca Serbia nu va participa la proiectul cu Bulgaria, Romania va trebui sa-i plateasca o cota de circa 122 GWh/an.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.