Mos NICOLAE in traditia populara romaneasca

Mos NICOLAE in traditia populara romaneasca

0 140

Apropierea zilei de 6 decembrie prijeluieste pentru cei mici o mare bucurie pentru intalnirea cu Mos Nicolae, dar si pentru crestinii care-l sarbatoresc pe Sfantul Nicolae, Concret, in traditia populara, Sfantul Nicolae este cel de-al doilea sfant facut de Dumnezeu. El sta in stanga Lui (in dreapta este Sf. Mihail) si pazeste Soarele. Legenda spune ca Soarele, plictisit de acelasi drum si scarbit de tot ce vede pe Pamant, incearca mereu sa fuga. Sf. Nicolae nu este singurul care pazeste Soarele. Acelasi rol il are si Sf. Toader, insa acesta il prinde primavara, iar Sf. Nicolae il prinde iarna. Soarele incearca tot timpul sa scape fiindca il stie pe Sf. Nicolae batran si fara cai.
Alte credinte il prezinta pe Sf. Nicolae ca fiind protectorul celor care merg pe ape. El ar fi fost corabier si singurul care a scapat de la inec in timpul unei furtuni puternice. Rugaciunile sale catre Dumnezeu au dus insa si la aducerea la viata a celorlalti. Tot Sf. Nicolae ar fi si cel care a oprit ploile torentiale din timpul lui Noe. Sf. Nicolae este unul din sfintii foarte importanti pentru taranul roman. O legenda spune ca Sf. Casian (sarbatorit pe 29 februarie) s-a plans lui Dumnezeu ca el nu are asa de mare importanta. In acest timp, a sosit Sf. Nicolae, ud si obosit, dupa ce ajutase o noapte intreaga la salvarea unor oameni. Atunci Dumnezeu i-ar fi dat acest exemplu Sfantului Casian, spunandu-i ca nu mai vrea sa-l vada decat peste 4 ani.
Pentru tarani, iarna incepe in ziua de Sf. Nicolae. Se spune ca atunci cand acesta isi scutura barba, pe pamant ninge. Obiceiul darurilor de Sf. Nicolae (in special dulciuri) nu apartine traditiei populare, ci orasului, care anticipeaza astfel venirea lui Mos Craciun.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.