S-a inaugurat flinticul Bechtel

S-a inaugurat flinticul Bechtel

0 147

In prezenta unui soi ciudat de premier – l-am numit aici pe Emil Boc – a fost inaugurat ieri un tronson firav al autostraziiTransilvania.
Un mic istoric ne arata: 5 ani, 5 ministri si 500 de milioane de euro. Acesta este bilantul primilor 42 de kilometri ai autostrazii Brasov – Bors, cunoscuta si dupa numele constructorului – compania americana Bechtel. Si, in sfarsit, se poate circula, teoretic, 42 de kilometric pe un tronson aflat intre Campia Turzii si Gilau.
De aceea piticania Boc a luat un bolovan de pe marginea autostrazii si a inceput sa se bata cu el in piept.
„In 2009, chiar daca avem cel mai greu an din punct de vedere economic, din 1929, 1933 incoace, am reusit ca in materie de infrastructura sa dam romanilor cateva lucrari care spun de la sine despre performanta: Pasajul Baneasa, se circula, Centura Ploiestiului, se circulã, Autostrada Transilvania, 42km, se circula. Maine (azi, n.a.), Centura Timisoarei va fi data in folosinta”, a glasuit pieptul lui Emil Boc, izbit de bolovan.
Premierul a precizat ca acestea sunt lucruri care spun despre seriozitatea guvernului si a constructorilor.
Cred si eu, la cati bani s-au pompat in lucrari!
„In acest moment poti sa spui: se poate si in aceasta tara. Multumesc ministrului Berceanu ca a crezut in acest partener pentru Autostrada Transilvania”, a mai declarat Emil Boc.
Din pacate, Berceanu tocmai juca rolul ministrului Agriculturii, mancand mere cretesti, asa ca nu putea fi receptive la spusele amicului Boc.

Istoria acestei vestite autostrazi incepe in 2003, atunci cand Compania Bechtel a primit, prin incredintare directa, de la guvernul Nastase, proiectul soselei lungi de 415 kilometri, autostrada care urmeaza sa faca legatura intre Brasov si Bors, taind Transilvania in doua. La momentul respectiv costurile erau estimate la 2,3 miliarde euro, iar termenul de finalizare era stabilit pentru anul 2012.

In septembrie 2004 a pornit santierul primului tronson, de 42 de kilometri, dintre Campia Turzii si Gilau, adica un fel de ridicare a unui bloc cu zece etaje incepand cu etajul cinci.
In vara anului 2005 lucrarile au fost sistate dupa ce Guvernul Tariceanu a decis renegocierea contractului.

Statul a obþinut doar o ecomonie de circa 126 de milioane de euro, insa a intarziat cu aproape un an finalizarea tronsonului. Alte sincope au fost provocate de intarzierile cu care Ministerul Transporturilor a achitat in ultimii trei ani facturile emise de catre Bechtel.

In final, tronsonul Campia Turzii – Gilau a costat aproximativ 500 de milioane de euro, ceea ce ridica pretul unui kilometru de autostrada la circa 12,5 milioane de euro, fata de estimarea iniþiala de 6 milioane.

„Noi speram ca anul viitor sa putem continua lucrarile pe aceasta sectiune, respectiv intre Turda si Campia Turzii si sa continuam lucrarile in judetul Bihor”, a declarat Bogdan Zgarcitu, purtator de cuvant al Bechtel Romania.

Si ca de obicei in Romania, a fort raportata o lucrare ca fiind gata, cu toate ca mai este de lucru la ea. Caci pe primul tronson mai sunt de montat gardurile de protectie si de finalizat drenajele. Alte lucrari la autostrada vor fi reluate doar dupa stabilirea bugetului pe anul viitor.
Vas a zica 2003, hai, 2004 – 2009 decembrie. Oare ne aflam in inima Africii? Cate asemenea autostrazi se construiesc in acest rastimp intr-o tara europeana normala si la pret mult mai mic?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.