UE: Ministrii de Finante cu ochii pe banci
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana sunt aproape de un acord privind infiintarea unor noi autoritati de supraveghere a activitatii bancilor, in urma crizei economice, a declarat, miercuri, ministrul suedez de Finante, Anders Borg, a carui tara detine presedintia UE.
Autoritatile europene vor sa creeze trei autoritati de reglementare pan-europene care sa supravegheze activitatea bancilor, asiguratorilor si burselor, precum si infiintarea unei agentii cu sediul la Frankfurt care sa urmareasca riscurile sistemice din economie.
Ministrii de Finante spera sa ajunga la un acord in timpul discutiilor prezidate de Suedia, in privinta atributiilor care vor acordate acestor autoritati.
„Ar fi stanjenitor ca, dupa o criza de o asemenea amploare, sa nu fim capabili sa luam o decizie. Suntem aproape, sper ca decizia sa fie luata astazi (miercuri n.r.)”, a declarat Borg.
Optimismul sau este impartasit si de ministrul de Finante din Luxemburg, Luc Frieden.
In domeniul bancar, ministrii vor analiza un proiect UE care prevede crearea unei institutii la Londra, care se va ocupa de probleme ignorate de autoritatile nationale de reglementare.
Exista un acord privind incapacitatea autoritatilor de reglementare actuale de a preveni criza economica, dar opiniile sunt divergente in cazul solutiilor de reforma.
Astfel, Franta sustine acordarea unor atributii extinse noilor autoritati, dar Germania si Marea Britanie sunt impotriva, de teama ca rolul institutiilor nationale va fi marginalizat.
Ministrul britanic de Finante, Alistair Darling, a avertizat miercuri partenerii europeni, intr-o scrisoare publicata in ziarul Times, sa nu sufoce activitatile din City of London cu reglementari excesive, intrucat este singurul centru financiar global care poate rivaliza cu cel din New York
Daca intalnirea ministrilor de Finante se va incheia fara rezultat, liderii UE vor continua discutiile la un summit de saptamana viitoare.