Pretul unui vot

Pretul unui vot

0 207

Poate nu o sa va vina sa credeti, dar pretul unui vot, luat per total, cu toate cheltuielile implicate in scrutinul pentru prezidentiale, ajunge la circa 10 euro. Si s a nu te apuci de injurat? Cu ce ai pus, din greu, deoparte si cu banii pe vreo 25 de voturi ai putea sa-ti aranjezi, impreuna cu familia, Sarbatorile de iarna asa, omeneste, fara sa numeri sarmalele si inghititurile.
Cei doi finalisti ai prezidentialelor, Mircea Geoana si Traian Basescu, au avut campanii electorale estimate la 20 pana la 30 milioane de euro, potrivit calculelor Business Standard, confirmate de analistii politici. Fiecare dintre cei doi candidati au atras voturile a peste trei milioane de romani.
Presedintele Pro Democraþia, Cristian Parvulescu, afirma ca studiul realizat de asociatie cu privire la costul alegerilor arata ca limita legala de trei milioane de euro a fost cu siguranta depasita.
“Costurile cu publicitatea stradala reprezinta aproximativ o treime din costurile totale ale campaniei electorale pentru Presedintie. Plecand de la aceasta realitate, am putea estima un cost total al acestor alegeri de 50 -70 milioane de euro”, crede Cristian Parvulescu.

Peste 80% din costurile campaniei prezidentiale nu sunt recunoscute de partidele politice, iar suma cumulata a primilor trei candidaþi depaseste limita admisa de lege, considera analistii politici intrebati de Business Standard.
Dar cine mai tine cont de legi, mai ales cand lupta se da pentru ciolanul de elefant?

Astfel, campania pentru Presedintie din acest an a fost mai scumpa decat cea din 2004. De asemenea, analistii s-au declarat sceptici cu privire la eventuale consecinte de ordin legal, pentru ca practica finantarii unei campanii este asumata de intreg spectrul politic.
Calculele facute de Business Standard, realizate in urma consultarii beneficiarilor campaniei – tipografii, agentii de publicitate etc. – arata o suma totala de 70 – 90 milioane de euro pentru toti candidaþii implicaþi la aceste alegeri.

Pro Democraþia a realizat o analiza in care a inclus 14 orase, inclusiv Capitala, care arata ca doar pe principalele artere costul panourilor si afiselor electorale se apropie de doua milioane de lei.
“Studiul nostru arata ca Traian Basescu are un mai mare spatiu de acoperire, dar si costuri mai mici datorita materialelor folosite pentru afise si bannere electorale”, declarã Parvulescu.
In opinia sa, daca adaugam cheltuielile de logisitica si pe cele cu echipele de consultare, suma trece de pragul legal al costurilor de campanie. Ca pondere a cheltuielilor, presedintele Pro Democraþia vede o impartire la trei: o treime – Traian Basescu, o treime – Mircea Geoana, iar o treime – Crin Antonescu, Sorin Oprescu si restul candidatilor. Pe de alta parte, Parvulescu crede ca aceasta campanie nu a fost ocolita de criza, sumele fiind mai mici decat cele din 2004.

Si Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, considera ca sumele utilizate in aceasta campanie au depasit cu mult limita stabilita prin lege.
“In acest moment, este greu de facut o evaluare, dar aceasta campanie prezidentiala a fost mai costisitoare decat cea de acum cinci ani”, spune Cumpanasu.
In opinia directorului AID, motivele sunt mai multe: in acest an au fost patru candidati care au investit resurse importante, nu doar doi. Acest lucru a dus si la o crestere a numarului de firme implicate in sponsorizarea prezidentiala. Cheltuielile de publicitate si de consultanta politica au crescut, de asemenea, fata de 2004. Sume mai mari au fost alocate si pentru publicitatea online, fata de precedentele alegeri prezidentiale.

Iar consultantul politic Dan Andronic spune ca sumele cele mai importante nu sunt recunoscute de partide pentru ca exista numeroase subterfugii ce permit o finantare mai putin transparenta.
“Sumele care exista acum sunt uriase. A fost o campanie vizibila, cu focus pe oameni, si nu atat pe partide. 80% din aceste costuri nu sunt recunoscute de partide pentru ca exista tot felul de smecherii prin care se ocoleste legea. Sunt multi subcontractori implicati, dar nu cred ca vreun partid politic ar incepe acum un jihad pe modul de finantare, pentru ca toti procedeaza in acest fel”, spune Andronic.
Din estimarile sale, doar cheltuielile efective pentru outdoor si publicitate i-au costat pe cei doi finalisti din primul tur intre 15 si 20 milioane de euro. Pentru organizarea unui mitig de 100.000 de oameni, fostul consultant al lui Calin Popescu Tariceanu crede ca este nevoie de doua-trei milioane de euro, suma variind in functie de locul in care este organizat.
“Daca un miting este facut in fieful electoral al partidului, costurile scad, dar daca trebuie adusi oameni din alte localitati, in mod logic vor exista cheltuieli cu transport, mancare si asa mai departe”.
Andornic s-a aratat sceptic si cu privire la declaratia lui Viorel Hrebenciuc, conform careia echipa de consultanti americani pentru campania lui Geoana ar fi ieftina.
“Nu cred ca echipa care a facut intregul research pentru campania lui Obama este asa ieftina”, concluzioneaza Andronic.

Profesorul de stiinte politice Stelian Tanase crede ca ponderea cheltuielilor pentru aceste alegeri il dau pe Traian Basescu ca principal consumator de resurse financiare. In opinia sa, actualul presedinte a beneficiat de 40% dintr-un total al costurilor de campanie, liderul PSD, Mircea Geoana, de 30%, iar restul de 30% reprezinta marja in care ceilalti candidati isi impart cheltuielile de campanie. Dintre acestia, ponderea cea mai importanta o are Crin Antonescu, urmat de Sorin Oprescu. In opinia sa, printre cele mai costisitoare cheltuieli sunt cele cu expertii si consilierii de campanie.
“Cu cat candidatul politic este mai disperat din punct de vedere politic, cu atat are tendinta de a cheltui mai mult pentru echipe de consilieri care sa ii formuleze strategii de campanie. Din pacate, cei mai multi sunt niste impostori”, crede Tanase.

La rândul sau, analistul politic Bogdan Teodorescu arata ca bugetele pentru campanie au fost mai mari, dar acest lucru s-a tradus si intr-o eficacitate sporita fata de precedentele alegeri de acest tip.
“A fost una dintre cele mai bune campanii de pana acum din punctul de vedere al sloganurilor utilizate, al designului si chiar al publicului-tinta ales de cei mai importanti prezidentiabili.”

Pe de alta parte, reprezentantii principalelor partide politice implicate in aceste alegeri au refuzat sa dea niste estimari de costuri pana la terminarea alegerilor.

Ca nu trebuie neaparat sa te iei dupa acesti analisti politici si economici, in fond, si ei oameni cu doza respective de subiectivitate, este clar. Dar in cazul de fata, al acestor alegeri prezidentiale, nu poti san u le dai, in mare parte, dreptate. Caci dezmatul este evident, si inca nu se vede totul.
Iar in acest timp, omul de rand isi numara leutii si calculeaza din greu ce si cum sa ia ca sa ramana un bun crestin.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.