Dependenta fata de unele alimente

Dependenta fata de unele alimente

0 192
Parafrazand ca nu tot ce zboara se mananca, dar ca ce ai in mana nu-i minciuna, stim cu totii ca unele alimente le mancam mai in sila, cuprinsi doar de foame apriga, in schimb altele le consumam chiar si peste nivelul de saturatie. Acestea din urma sunt cele de care simtim o anume dependenta, aproape ca cea fata de tutun sau alcool. Iata cam cum sta treaba in acest sens.
Ciocolata este un aliment care ocupa un loc fruntas printre alimentele care creeaza dependenta, si aceasta nu numai la copii, ci si la oameni in toata firea. Dupa aceea, pe urmatoarele locuri, s-ar afla popocornul, inghetata, cafeaua si gogosile.
Este vorba de gogosile acelea din aluat, simple sau umplute cu dulceturi, magiunuri, branzeturi etc., si nu gogosi din cele politice, umplute cu intuneric. In ce priveste popcornul, acesta are un continut ridicat de aditivi, care au rolul de a crea dependenta.
Si cafeaua creeaza dependenta. Cofeina este din familia alcaloidelor, care activeaza eliberarea de dopamina, o molecula care se afla la originea senzatiei de placere. La randul ei, mancarea de tip fast-food creeaza o dependenta la fel de puternica precum cea data de heroina, sunt de parere cercetatori americani.
Potrivit unor studii, consumul regulat de gogosi, hamburgeri si prajituri cu ciocolata poate deveni un substitut pentru procurarea fericirii, astfel ca persoana care le mananca zilnic devine dependenta in scurt timp.
Nutritionistii atrag atentia asupra aparitiei dependentei fata de alimentele care duc la ingrasare rapida. Anumiti aditivi din alimente au rolul de a stimula centrul placerii de la nivelul creierului, asa ca omul baga pe sub nas pana plezneste.
Bananele, ciocolata, carnea de pui, dovleacul si cartofii se numara si ele printre alimentele care dau o stare de bine. Medicii spun ca aceste alimente contin serotonina sau triptofan – un precursor al acestui "hormon al fericirii", cum mai este numita serotonina.
Cercetatorii americani spun ca nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand suntem suparati sau stresati simtim nevoia sa mancam mai ales dulciuri.
Iata un semnal de alarma care ar trebui sa-I puna in garda in primul rand pe adulti, pentru ca acestia sa-si struneasca asa cum trebuie odraslele. Se stie, este mai usor sa previi decat sa vindeci.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.