Udrea loveste in ariile protejate

Udrea loveste in ariile protejate

0 161

Pe ultima suta de metri de mandat interimar la ministerul Mediului, Elena Udrea a modificat legislatia privind inchirierea terenurilor din zonele protejate. Schimbarile legislative vor permite inchirierea in regim de urgenta a zeci de mii de hectare situate in albile minore ale raurilor din toata tara, inclusiv cele situate in arii protejate. Cu toate ca reglementarile in vigoare ingradesc exploatarea si construirea in aceste perimetre, ordinul de ministru va actiona practic ca o invitatie la ridicarea de constructii provizorii, prin distrugerea mediului.
Ordinul ministrului interimar modifica si completeaza anexele nr. 1-3 al unui alt ordin de ministru, care reglementeaza desfasurarea licitatiilor publice pentru inchirierea unor bunuri imobile – proprietate publica a statului – aflate in administrarea Administratiei Nationale ”Apele Romane”.
Astfel se da posibilitatea aparitiei unor constructii numite ”provizorii” in arii protejate.
Una dintre modificarile legislative care pune sub semnul intrebarii protectia reala a ariilor considerate protejate este consemnata la articolul 1: „Persoanele juridice sau persoanele fizice pot realiza, in interes privat, constructii provizorii pe terenurile apartinand domeniului public al statului, aflate in administrarea Administratiei Nationale ‚Apele Romane’, numai cu respectarea prevederilor legale specifice domeniului gospodaririi apelor si a ariilor naturale protejate”.
Cu alte cuvinte, atata timp cat obtine aviz si este provizorie, orice constructie poate rasari pe terenurile oferite spre inchiriere. Ce inseamna insa ”provizoriu”? Un an, cinci, o suta? Legea modificata omite sa precizeze care este in acest caz definitia constructiei provizorii.
Avem la indemana doar Legea constructiilor 50/1991, care, ca majoritatea legilor din Romania, e echivoca si interpretabila. Citat din lege: ”De regula, constructiile cu caracter provizoriu se realizeaza din materiale si alcatuiri care permit demontarea rapida in vederea aducerii terenului la starea initiala (confectii metalice, piese de cherestea, materiale plastice ori altele asemenea) si sunt de dimensiuni reduse. Din categoria constructiilor cu caracter provizoriu fac parte: chioscuri, tonete, cabine, locuri de expunere situate pe caile si in spatiile publice, corpuri si panouri de afisaj, firme si reclame, copertine, pergole ori altele asemenea. In sensul prezentei legi, realizarea constructiilor provizorii se autorizeaza in aceleasi conditii in care se autorizeaza constructiile definitive”
Ne poate spune madam Udrea daca domnul Cocos vrea sa-i deschida chioscuri sau tonete pe ariile protejate, sa vanda ilustrate cu flori de camp?.
Si asa s-a ajuns la protectie doar pe hartie.
Mergand la OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, aflam ca ”dotarile, constructiile si alte amenajari existente in perimetrul ariilor naturale protejate legal vor fi destinate, cu prioritate, activitatilor administrative si stiintifice”. Totusi, pentru cei care vor sa practice activitati economice, legea ofera o portita de scapare si permite constructiile ”in numele” ecoturismului.
Protectia acestor perimetre ar ramane, teoretic, doar la mana administratorilor de arii protejate. Practic insa, majoritatea ariilor protejate nu au nici in ziua de astazi un astfel de custode.
“Am trimis azi o solicitare Ministerului Mediului si am cerut mai multe informatii despre acest ordin. Daca este adevarat, problema cea mai mare este ca majoritatea ariilor protejate nu au un Plan de Management aprobat, ceea ce inseamna ca inchirierea nu se face potrivit unor reglementari clare. Aceste planuri trebuiau sa fie aprobate de catre Agentia Nationala pentru Arii Protejate, care nu a mai fost infiintata. Daca ordinul intra in vigoare, va avea o consecinta nefasta”, a declarat directorul organizatiei Salvati Dunarea si Delta, Costel Popa.
Dar madam Elena Udrea, cu un picior si trei sferturi iesita din minister, ramane consecventa smenurilor in interes personal si de gasca.
Aceeasi Elena Udrea a fost cea care in luna octombrie, imediat dupa venirea in fruntea Ministerului Mediului, a decis desfiintarea agentiei si crearea unei directii in minister care sa-i preia atributiile.
„Directia din cadrul ministerului pentru ariile protejate se va deschide cand se va aproba lege de asumare a Guvernului, care este la Curtea Constitutionala”, declara, in urma cu o luna, directorul Directiei de biodiversitate din MM, Silviu Megan. El a aratat ca nu stie cand anume se va intampla asta.
In prezent, lipsa planurilor de management, care ar fi trebuit aprobate de aceasta agentie, a dus la o situatie critica, in care administratiile au ajuns sa functioneze ilegal.
Iata, daca aveti chef, unde puteti inchiria teren in conditiile de mai sus.
Practic, in toata tara. Lista bunurilor imobile propuse spre inchiriere cuprinde lacuri, cantoane, cursuri de apa, dar si imobile apartinand ANAR. Majoritatea zonelor de inchiriere cuprinse in arii protejate sunt situate in judetele Constanta, Braila, Dolj si Tulcea, pe cursul Dunarii, cu avantaje piscicole si venituri frumusele

Oare chiar trebuie lasata sa-si bata joc de tara o nesimtita tupeista cu iz de depravare?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.