Autostrada Bechtel, invadata de hoti, animale si autostopisti

Autostrada Bechtel, invadata de hoti, animale si autostopisti

0 222

La nici 48 de ore de la inaugurarea primilor 42 de km de drum, autostrada Bechtel a si inceput sa creeze probleme autoritatilor, locale si centrale. Si iata de ce..
Dupa modelul Autostrazii Soarelui, gardurile de pe marginea drumului, confecþionate din plasa de aluminiu, au intrat in vizorul hotilor de metale neferoase. Se stie ca acest gard ar trebui sa protejeze autostrada de animalele care ar putea sa apara pe partea carosabilã si sa contribuie astfel la producerea unor accidente.
„Sunt tot felul de oameni care incearca sa fure gardurile. Ma refer la plasa din aluminiu, care se afla pe partea laterala a autostrazii, la distante de cinci – zece metri”, a declarat Bogdan Sgarcitu, director de comunicare al companiei Bechtel in Romania.
Acesta a explicat ca problemele au aparut inca din prima zi, imediat dupa inaugurare. De altfel, potrivit lui Adrian Ionescu, director in cadrul Ministerului Transporturilor, si in cazul autostrazilor A1 si A2 – autostrada Bechtel fiind numita A3 – au fost situatii in care au disparut porþiuni din gardul care le protejeaza. Costurile in astfel de cazuri sunt suportate de toti platitorii de taxe, a explicat Ionescu.
Conform unor surse autorizate, hotii de asemenea plase din aluminiu nu prea se procopsesc, in ciuda interesului si actiunilor in viteza, caci afacerea cu plasa de aluminiu nu pare sa fie una foarte banoasa, in conditiile in care pentru un kilogram de asemenea aluminiu se plateste doar intre un leu si trei lei, in functie de starea si forma in care se afla bucatile furate.

Tot sarmana bucata de autostrada Transilvania recent inaugurate mai sufera de alte cateva inconveniente: ea este traversata, in voie, de oi, caini, vulpi, capriori, mistreti si autostopisti
Iar ca sa nu ii ia sub roti, soferii care circula pe autostrada trebuie sa ruleze cu viteza de drum judetean. Cine nu o face se expune riscului sa se-aleaga cu masina avariata.
Autoritatile spun ca animalele vor disparea cu timpul, ele neagreand miscarea moderna a bolizilor pe patru roti. In schimb, pe sosea au aparut deja si se vor inmulti autostopistii, o fauna aparte si o specie plina de curaj si inventivitate.
Astfel, potrivit poliþistilor clujeni, soferii sunt obligati sa circule cu doar 50 km/ora in loc de 130, cat ar permite viteza maxima legala pe autostrada, si aceasta in primul rand din cauza animalelor care reusesc sa ajunga pe carosabil.
Seful Politei Rutiere Cluj, Alexandru Muresan, da si un exemplu, de miercuri, cand o intreaga turma de oi a traversat autostrada A3, iar cateva dintre animale au fost implicate intr-un accident rutier.
„Am constatat ca a fost posibila aparitia animalelor din cauza modului defectuos in care a fost montat gardul de protectie pe marginea autostrazii”, a declarat comisarul-sef Alexandru Muresan

Drumarii spun insa ca nu asta e problema principala. Animalele ajung pe sosea pe sub gard, in dreptul rigolelor.
Vanatorii, la randul lor, se tem ca, in curand, nu doar cainii sau oile vor sta in calea soferilor, ci si mistreti si caprioare, pentru ca autostrada le traverseaza habitatul.
Politistii au suprins si doi autostopisti. Acestia au fost amendati pentru ca legea rutiera interzice accesul pietonilor pe autostrada.
Oare cum or fi aratand autostrazile in Rai?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.