Ganduri Bechtel pentru 2010
Bechtel afirma ca ar putea construi 76 km de autostrada anul viitor. Pe ce se bazeaza?
Reprezentantul constructorului american spune ca, in cazul in care la inceputul anului viitor statul roman va pune la dispozitie terenul si fondurile necesare, Bechtel ar putea finaliza in 2010 pana la 76 kilometri de autostrada, adica 12 km care au ramas de la sectiunea 2B si 64 de km din sectiunea 3C, aproape dublu fata de 2009. Pentru aceasta insa, statul ar trebui sa se ocupe de relocarea de utilitati, descarcari arheologice si exproprieri. Compania de drumuri, administratorul infrastructurii rutiere, controlata de stat, anunta recent ca intentioneaza sa obtina anul viitor de la buget, doar pentru contractul cu Bechtel, 2,8 miliarde de lei.
Punerea la dispozitie a terenului depinde insa si de autoritatile locale.
„Lucrarile pot fi finalizate in doua luni, daca nu apar probleme. De exemplu, ne trezim ca primariile nu au cadastrul facut”, a spus Adrian Ionescu.
Recent, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca in 2010 pot fi construiti peste 40 de kilometri daca exista bani. In opinia lui, proiectul Autostrazii Transilvania necesita si anul viitor o alocare bugetara similara celei din 2009, adica aproximativ 400 milioane de euro.
In ceea ce priveste zvonul potrivit caruia cei 42 de kilometri vor fi inchisi imediat dupa alegeri, reprezentantul Bechtel a infirmat acest lucru, subliniind faptul ca se circula normal pe aceasta portiune si se va circula si dupa alegeri.
„Daca vii dinspre Alba Iulia si vrei sa ajungi la Oradea, nu mai mergi pe drumurile nationale existente, ci pe autostrada. Astfel castigi mai mult de o ora. Mai exact, autostrada face legatura intre DN1 la Turda si DN1 la Gilau”, a declarat Bogdan Sgarcitu.
Referindu-se la forta de munca de care va avea nevoie Bechtel anul viitor, Sgarcitu nu a putut da amanunte din cauza ca nu are inca un buget. Sgarcitu a spus ca, in 2009, la cei 42 de kilometri au muncit 3.300 de angajati, la care s-au mai adaugat 1.600 de angajaþi ai unor subcontractori.
“In general, au fost angajaþi oameni din regiune, iar in cazul in care va fi nevoie de un numar mai mare de angajati, vom avea de unde sa recrutam”, a adaugat Sgarcitu.
Potrivit unor surse din companie, salariul net al unui muncitor fara studii si fara calificare foarte inalta este de 1.500 – 2.000 de lei.
Dupa cum se stie, contractul cu Bechtel a fost semnat in decembrie 2003, iar in februarie 2006, in urma renegocierii contractului, a fost prelungit termenul de finalizare, din decembrie 2012 pentru decembrie 2013, ca tot s-au construit in sase ani 40 de kilometri..
Oricum, ar fi un progres sa se construiasca la anul atatia kilometri cat se viseaza, si poate ca, in 2011, se vor construi 140 de kilometri si tot asa. Dar, dupa cum s-a dovedit, una-I teoria si alta practica, mai ales ca este pe banii nostri.
Dan Bota