Combustibil pentru autovehicule pe baza de … portocale!

Combustibil pentru autovehicule pe baza de … portocale!

0 169

Cu siguranta, pentru fiecare dintre noi exista o senzatie care ne aminteste iarna, sezonul lui Mos Craciun: mirosul de cozonaci, aerul rece si taios, zapada, beteala si globurile, dar si … mirosul aromat de portocale!
De data aceasta portocalele si-au dovedit utilitatea intr-un alt domeniu, complet diferit de cel alimentar.
Incredibil, dar adevarat! Portocalele vor fi, pe viitor, unele dintre cele mai dorite si, in consecinta, scumpe fructe de pe planeta. Motivul pretuirii acestora este simplu: ele ar putea fi folosita pe post de combustibil pentru vehicule.
O echipa de ingineri din Suedia au obtinut etanol si biogaz din cojile de citrice.
O fabrica din Florida, SUA, intentioneaza sa valorifice experienta suedeza si sa produca anual 15 milioane de litri de etanol de pe urma deseurilor din grepfrut.
„Deseurile din citrice au reprezentat intotdeauna un obstacol in jocul compostarii, din cauza ca acestea contin o substanta antibacteriana care incetineste descompunerea. Cu toate acestea, noi am descoperit ca putem da mai multa importanta proprietatilor acidului citric”, spune Mohammad Taherzadeh, liderul echipei care se ocupa de acest proiect, citat de Adevarul.
Cercetatorii au dezvoltat o tehnica prin care pot obtine patru produse de pe urma deseurilor din citrice: „limon”, un agent antibacterian, pectina, un agent de gelificare folosit la fabricarea gemurilor si a jeleurilor, biogazul, care poate fi folosit pentru a alimenta motoarele vehiculelor, si etanolul, un combustibil lichid cu o istorie lunga in ceea ce priveste obtinerea de caldura sau lumina.
Portocalele pot fi consumate si ca aliment, efectele lor benefice asupra organismului fiind recunoscute de multa vreme. Chiar daca aceste fructe nu au un continut impresionant in vitamina A sau in vitaminele din complexul B, s-a demonstrat ca substantele nutritive din portocale sunt mult mai eficient absorbite de catre organism, ajutand la la indepartarea unor stari neplacute precum anemia, astenia sau lipsa energiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.