Relatia dintre aparenta si viata lunga
Persoanele cu trasaturi tineresti traiesc in general mai mult timp decat persoanele care arata mai batrane decat varsta lor reala, potrivit unui studiu publicat recent in British Medical Journal, informeaza bbc.co.uk.
Cercetatorii danezi de la University of Southern Denmark, coordonati de Kaare Christensen, considera ca simpla infatisare a unei persoane reprezinta un parametru credibil care poate sa prezica speranta de viata a acelei persoane, dupa ce au studiat 387 de perechi de gemeni.
Oamenii de stiinta le-au cerut infirmierelor, medicilor si voluntarilor sa ghiceasca varsta gemenilor privind fotografiile cu fetele acestora.
Voluntarii care aratau mai tineri au trait mai mult decat fratii lor care aratau mai batrani decat varsta lor reala.
Cercetatorii au gasit si o posibila explicatie biologica pentru aceste rezultate. Anumite zone din structura ADN-ului, denumite telomeri, care indica abilitatea celulei de a se replica, sunt si ele asociate cu felul in care arata o persoana.
Varsta perceputa, folosita pe scara larga de medicii specialisti ca un factor general care indica sanatatea unui pacient, este un biomarcator robust al procesului de imbatranire, ce poate prezice speranta de viata a persoanelor de peste 70 de ani.
Un telomer cu o lungime mai scurta inseamna un proces mai rapid de imbatranire si este asociat cu numeroase maladii.
In acest studiu, voluntarii care aratau mai tineri decat varsta reala aveau telomeri mai lungi in structura propriului ADN.
Toti gemenii participanti la acest studiu aveau 70, 80 sau 90 de ani in momentul in care au fost realizate fotografiile.
In opinia cercetatorilor danezi, dupa sapte ani de monitorizare, cu cat era mai mare diferenta dintre varstele percepute intre gemeni, cu atat era mai mare riscul ca fratele care arata mai batran sa moara primul.
Varsta, sexul si pregatirea profesionala a evaluatorilor nu a influentat niciunul dintre rezultatele obtinute.