IGNATUL – un festin culinar cu traditie

IGNATUL – un festin culinar cu traditie

0 190

In acest week-end este sarbatoare mare care preceda si anticipeaza venirea Craciunului: Ignatul sau taierea porcului. Se pare ca acesta este un obicei foarte vechi mostenit din timpuri precrestine indepartate.
In vechiul Egipt, desi porcul era considerat un animal dezgustator, oamenii il jertfeau si il mancau, ritual in cinstea zeului Osiris, intr-o anume zi din an.
Dupa multe milenii de la atestarea porcului ca divinitate, romanii pastreaza multe elemente ale cultului: il sacrifica ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie).
Taierea porcilor are loc intr-o anumita zi, la Ignat (20 decembrie), si intr-un anumit moment al zilei, de obicei in zori sau dimineata..
Ignat este, se pare o divinitate solara care a preluat numele si data de celebrare a Sfantului Ignatie Teoforul (20 decembrie) din calendarul ortodox, sinonim cu Ignatul Porcilor. Sacrificiul sangeros al porcului si ritul funerar de incinerare (parlitul porcului) in ziua de Ignat (Ignis = foc) este o practica preistorica care supravietuieste in tinuturile romanesti extracarpatice.
Iata cateva dintre obiceiurile ritualice pastrate cu sfintenie in unele parti ale tarii.
In ajunul Ignatului se fierbe grau, capul familiei il tamaiaza si il binecuvanteaza. Din grau mananca toti ai casei, iar ce ramane se da dimineata la pasari.
In aceasta seara se ia un dovleac, i se taie coada si se pastreaza, se spune ca e bun pentru leac de bube dulci la copii.
Tot in aceasta noapte vrajitoarele umbla sa ia belsugul casei, de aceea se presara mei si sare imprejurul casei, al hambarelor si al curtii.
In ziua de Ignat nu se lucreaza, ci se taie porcul. La taiatul porcului sa nu fie de fata oameni milosi. Atunci porcul moare greu si carnea lui nu mai e buna.
Daca in inima porcului se gasea mult sange „inghetat”, era semn ca stapanul va avea noroc la bani.
Pregãtirile culinare de Crãciun sunt cele mai laborioase din tot anul. Femeile muncesc din greu zile la rând de dimineaþa devreme pânã noaptea târziu.
Þãranii cred chiar cã un porc neînjunghiat în ziua Ignatului nu se va mai îngrãºa. Sã-l mai þii în ogradã dupã aceastã datã nu e de nici un folos de vreme ce porcul nu mai pune carne pe el, ba chiar poate dãuna, cãci înjunghierea lui cu întârziere poate provoca evenimente neplãcute.
Pomana porcului este un festin culinar asteptat de toti romanii care-si mai amintesc de de traditiile din batrani pastrate pentru Craciun.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.