Proclamatie secuiasca pentru autonomie

Proclamatie secuiasca pentru autonomie

0 140

Consiliul Naþional Secuiesc a adoptat sambata o proclamatie pentru autonomie.
Sambata, la Targu Mures, a avut loc Conferinta Consiliului Naþional Secuiesc (CNS) in cadrul careia a fost adoptata o Proclamatie de autonomie a Tinutului Secuiesc in care sunt aduse ca argumente prevederi din legislatia europeana.
„Poporul secuiesc are dreptul la autonomie. Secuii de mai multe sute de ani au avut traditie de libertate ca sa isi rezolve problemele interne ale comunitatii pe baza unei legislatii proprii potrivit dreptului international civil si politic, care spune ca fiecare cetatean este nevoit sa respecte si sa faca tot posibilul pentru respectarea drepturilor europene civile si politice”, apare in prefata Proclamatiei.
Documentul aduce ca argumente mai multe prevederi ale legislatiei europene: fiecare popor are dreptul la autonomie, scopul este ca fiecare popor, pe baza reciprocitatii economice si respectand cele definite de aceasta lege internaþionala, sa isi exploateze singur bogatiile naturale proprii si, in niciun caz, unui popor nu i se pot lua cele necesare pentru a se autosustine.
„Poporul secuiesc, fiind comunitatea teritoriala, istorica si culturala din Tinutul Secuiesc, pastrand traditiile specifice ale poporului maghiar ai regionale proprii, impreuna cu regiunile din zona, doreste sa apeleze la legislatia ONU cu privire la dreptul la libertate si autonomie ale popoarelor. Aceasta este baza Statutului de Autonomie al CNS si pe baza acesteia cerem respectarea democratiei si a libertatilor si drepturilor omului, sa fie adoptata o lege care sa proclame administraþia locala Autonomia Tinutului Secuiesc, care poate fi o modalitate indreptatita, ca traditiile democratice de aici sa fie respectate, iar locuitorii din regiune sa simta ca traiesc intr-un stat si intr-o comunitate democratica. La referendum, membrii comunitatii noastre si-au exercitat dorinta de a promova aceasta idee si considera o necesitate care nu poate fi nici schimbata, nici ignorata. In satisfacerea acestei obligatii asupra fiecarui membru din comunitate, pe baza acestui drept, va avea o responsabilitate legala cu statul personal din societate”, se arata in textul adoptat la lucrarile Conferintei CNS.

Personal ma intreb: ce popor este acela care numara 100.000 – 150.000 de oameni? Si acestia vor stat in stat? Ei se compara cu bascii din Spania, de 20 de ori mai multi sip e un teritoriu de zece oei mai mare? Sau cu ditamai insula Corsica? Cred ca ar fi mai bine sa se roage de fratii lor de sange din Ungaria sa le dea si lor un teritoriu pe acolo, ca sa se pripaseasca liberi, in conceptia lor, sau sa o ia inapoi spre Asia, de unde le-au venit stramosii si unde am auzit ca exista vaste teritorii neocupate. Caci priviti, in loc sa fie multumiti ca au invatamant in limba materna, publicatii si administratie asisderea, si asta pe un teritoriu in care au venit la aproape o mie de ani dupa ce acesta a fost lasat mostenire romanilor de Traian si Decebal, ei vor sa se intinda ca raia si sa se umfle ca plosnita.
Mai dureros este insa faptul ca sunt lasati de statul roman – oare ce pazesc SRI, SIE si celelalte servicii, ca san u mai vorbim de acuzele de subminare a statului unitary roman? – sa cotcodaceasca tot mai tare. Probabil provoaca sa le fie, pana in cele din urma, penele, asa cum o merita.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.