Bauturile si efectul asupra medicamentelor

Bauturile si efectul asupra medicamentelor

0 164

De multe ne-am pus intrebarea: exista o lista neagra a bauturilor care taie efectul medicamentelor? Da! O asemenea lista exista si specialistii ne fac cateva recomandari. Lista neagra a bauturilor care taie efectul medicamentelor
Alcool cu antibiotice niciodata. Feriti-va de sucul de citrice cand sunteti sub tratament si renuntati la cafea daca luati pastile pentru tratarea ulcerului
Cu toti stim ca nu este bine sa bem alcool atunci cand urmam un tratament cu antibiotice, dar la intrebarea de ce, raspunsul nu este unul clar. Prof. dr. Ion Fulga, seful catedrei de farmacologie si farmacoterapie a Universitatii de Medicina si farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, explica de ce exista o incompatibilitate intre medicamente si anumite alimente.
Astfel, persoanele care urmeaza un tratament medicamentos cu antibiotice, precum penicilina, trebuie sa evite sa bea alcool pe tot parcursul terapiei, deoarece alcoolul duce la inactivarea antibioticelor. „Totul depinde de tipul de antibiotice pe care pacientul il ia. Efectele negative asupra organismului uman pot fi mai mari daca pacientul ia anumite antibiotice pentru tratarea tuberculozei si apoi bea alcool – precum inrosirea pielii sau aparitia unei stari «alterate» a intregului corp”, spune prof. dr. Fulga.
De asemenea, cafeaua prezinta „antagonism de efect”, adica are efect de stimulare a secretiei gastrice, reducand eficacitatea medicamentelor de tip antiulceroase. Mai mult, cofeina creste efectele secundare (digestive si cardiace), ale teofilinei, un bronhodilatator folosit in tratarea astmului. Aceasta bautura mai poate, in acelasi timp, diminua actiunea unor calmante, precum benzodiazepinele, si duce la cresterea actiunii diureticelor.
Bauturile acide influenteaza absorbtia unor medicamente ca ampicilina, oxacilina, penicilina V, eritromicina. Medicii recomanda persoanelor care urmeaza un tratament cu aceste medicamente sa le administreze, in general, la aproximativ doua sau trei ore dupa masa, atunci cand PH-ul gastric este mai redus.
Laptele se bea dupa o jumatate de ora de la ingerarea pastilelor
„Lactatele diminueaza efectul medicamentelor, mai ales in cazul tetraciclinei. Recomand pacientilor sa evite sa ia medicament cu iaurt sau lapte, deoarece pastila nu isi mai face efectul. Se poate bea lapte sau manca un iaurt dupa cel putin jumatate de ora de la luarea pastilei, dar in nici un caz inainte de a lua medicamentul”, spune prof. dr. Fulga.
Specialistul completeaza ca sucul de grapefruit are un efect extrem de periculos asupra organismului atunci cand medicamentele sunt luate cu acest lichid. Sucul de grapefruit interfereaza cu un numar mare de medicamente, precum cele pentru persoanele cardiace, care sufera de reflux gastro-esofagian, disfunctie erectila, convulsii sau tulburari ale somnului. „Nu conteaza daca este suc din grapefruit alb sau rosu, ambele au efectul de a accentua aparitia reactiilor adverse. Sucul provoaca o crestere a absorbtiei pastilei la nivelul intestinului si o incetinire a distrugerii medicamentului de catre ficat”, explica prof. dr. Ion Fulga.
Medicii recomanda persoanelor care obisnuiesc sa bea suc de grapefruit si au diferite afectiuni sa amane sucul cu cel putin doua ore de la luarea medicamentelor, pentru a evita aparitia efectelor negative.
Hipnoza are efecte „reale” asupra creierului
Hipnoza are efecte „reale” asupra creierului, care pot fi observate si cu ajutorul tehnicilor de imagistica cerebrala, potrivit cercetatorilor britanici de la Universitatea Hull, al caror studiu a fost publicat in revista Consciousness and Cognition, informeaza bbc.co.uk.
Studiul, realizat pe voluntari hipnotizati, a relevat o activitate scazuta in acele zone ale creierului asociate cu visarea cu ochii deschisi.
Acest model de activitate cerebrala nu a fost inregistrat la persoanele care au participat la acest test, dar care nu au putut fi hipnotizate.
O parte a psihologilor considera ca acest studiu sprijina teoria potrivit careia hipnoza „ordona” creierului sa fie deschis la sugestii si lucruri noi.
Hipnoza este tot mai des folosita pentru a-i ajuta pe oameni sa renunte la fumat sau sa piarda in greutate, iar specialistii recomanda autoritatilor din domeniul sanatatii din Marea Britanie sa o considere o terapie ce poate fi eficienta impotriva sindromului colonului iritabil.
Nu este pentru prima oara cand oamenii de stiinta au incercat sa foloseasca imagistica prin rezonanta magnetica pentru a monitoriza activitatea cerebrala a pacientilor aflati sub hipnoza. Echipa de cercetatori de la Universitatea Hull a declarat ca aceste teste au fost efectuate in timp ce pacientilor li se cerea sa indeplineasca anumite sarcini, nefiind deci clar daca schimbarile din creier erau o consecinta a efectuarii acelor sarcini sau a efectelor hipnozei.
In cel mai recent studiu, cercetatorii au testat mai intai felul in care oamenii raspund la hipnoza si au selectionat 10 indivizi care erau „foarte deschisi la sugestii” si alte sapte persoane care nu au raspuns acestei tehnici, care nu i-a ajutat decat sa se relaxeze.
Voluntarilor li s-a cerut sa execute anumite sarcini in timpul sedintei de hipnoza, precum ascultarea unei melodii care nu exista. Fara ca ei sa stie, activitatea cerebrala a acestora a fost monitorizata in timpul pauzelor dintre diversele sarcini primite.
In grupul persoanelor „foarte deschise la sugestii”, cercetatorii au constatat o activitate scazuta in acea parte a creierului implicata in procesul de visare cu ochii deschisi.
Una dintre teoriile despre modul in care hipnoza actioneaza, sprijinita de aceste rezultate, sustine ca, prin oprirea activitatii cerebrale din partea creierului asociata cu visarea cu ochii deschisi, organul poate sa se concentreze mai bine asupra celorlalte activitati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.