BM: Romania in topul firmelor inchise

BM: Romania in topul firmelor inchise

0 148

Romania a inregistrat cea mai mare rata a firmelor inchise in 2008 si 2009, din cauza efectelor crizei economice, de 17,6%, din sase state din Europa de Est incluse intr-un sondaj al Bancii Mondiale (BM), derulat in perioada iunie-iulie 2009.
La sondaj au participat 1.686 de firme din Romania, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Litunia si Letonia.
Analistii BM au incercat sa contacteze toate cele 2.499 de firme care au particiapat la un sondaj similar in 2007, iar cele care nu au raspuns au fost considerate ca desfiintate sau inactive.
Excluzand companiile care nu au raspuns, cea mai ridicata rata a falimentelor si lichidarilor este consemnata in Turcia (6,8%), urmata de Romania (4,9%) si Letonia (4,7%). In Ungaria, rata companiilor inchise a fost de 1,5%.
Efectul major al crizei in cele sase state din Europa de Est este scaderea cererii, se arata in sondaj. Criza nu este una financiara, pe cat una a cererii. Vanzarile si utilizarea capacitatii industriale a scazut in toate cele sase state.
Reducerea cererii este insotita de declinul pietei muncii, care afecteaza, in principal, angajatii permanenti.
Forta de munca permanenta a scazut in cinci state, in timp ce numarul angajatilor temporari a avut o evolutie negativa in patru tari.
In toate tarile incluse in sondaj, cu exceptia Romaniei, companiile folosesc mai multe fonduri interne pentru a-si finanta capitalul de lucru. Exista, insa, indicii ca firmele din anumite state, mai ales din Romania, se confrunta cu dificultati financiare extreme.
La sondaj au participat 370 de companii din Romania, 30% cu 5-19 angajati, 36% cu 20-99 angajati si 34% cu peste 100 de angajati. Dintre acestea 39% activeaza in industria prelucratoare, 25% in retail si 36% in alte domenii.
Firmele mari au inregistrat o scadere mai redusa a vanzarilor, comparativ cu cele medii si mici, iar cele medii au avut un declin inferior companiilor mici, potrivit sondajului BM. Trendul este diferit insa in Romania si Ungaria, unde companiile medii au rezistat mai bine decat cele mari.
In Romania, exportatorii au avut o scadere majora a vanzarilor, de 39%, in timp ce companiile care se adreseaza pietei interne au raportat un declin de 24%. Sectorul romanesc de retail a rezistat cel mai bine crizei, cu vanzari in scadere cu 20%, comparativ cu 27% in industria prelucratoare si 29% in alte domenii.
In toate cele sase state, cu exceptia Romaniei si Ungariei, utilizarea capacitatii in industria prelucratoare a scazut cu peste 15%. Ponderea companiilor care au inregistrat o reducere a utilizarii capacitatii a depasit 50% in toate tarile analizate, cu execptia Romaniei (36%)..
Numarul angajatilor permanenti a scazut in cinci state, exceptie facand Romania, care a inregistrat o evoluti pozitiva. Totusi, 50% din companiile romanesti participante la sondaj au redus numarul angjatilor permanenti.
Peste un sfert din companiile din Letonia, Lituania si Romania au avut restante de peste 90 de zile la plata datoriilor pe o perioada de 12 luni pana la realizarea sondajului. Problemele privind lichiditatile sunt mai grave in Romania, unde 33% din companii nu-si finanteaza capitalul de lucru cu fonduri interne sau din profit. Din aceste companii care se finanteaza exclusiv extern, aproape 50% au avut restante la plata datoriilor in ultimele 12 luni.
In industria prelucratoare din Romania, 185 din firme se asteapta la o scadere a vanzarilor, in timp ce in sectorul de retail procentul acestora este mai mare, de 39%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.