Pilulile si dependenta de ele!

Pilulile si dependenta de ele!

0 151

Exitinzand principiul: “Nu toate durerile de cap se trateaza cu pastile” putem spune ca nu toate pastilele care le luam poate aduce si un bine. Produsele medicamentoase pot duce la aparitia dependentei, daca nu se urmeaza sfatul medicului.
Abuzul de medicamente sau automedicatia duce la aparitia dependentei, avertizeaza medicii. De la tratamentele pentru afectiuni grave precum cancerul si pana la banalele picaturi de nas, toate acestea duc la crearea dependentei, daca sunt luate altfel decat la recomandarea medicului. „Pacientul trebuie sa urmeze, in primul rand, un tratament numai la recomandarea unui medic specialist, iar in al doilea rand, terapia cu medicamente trebuie urmata doar pe durata prescrisa de medic. De exemplu, picaturile de nas contin substante care duc la aparitia dependentei fizice, astfel ca un tratament cu astfel de produse trebuie urmat cel mult cinci zile”, spune dr. Florin Ene, seful Sectiei de Dependenta de Substante, din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, din Bucuresti.
Substantele pentru tratarea durerii, precum codeina sau morfina, duc la aparitia dependentei. Aceste sunt medicamente prescrise de medic, care se elibereaza la farmacie numai pe baza unui retete. Problema apare atunci cand pacientul nu respecta doza recomandata. De partea cealalta sunt medicamentele care se pot cumpara de la farmacie fara niciun fel de reteta.
„Ne doare capul, avem dureri musculare, ne indopam cu tot felul de medicamente care se pot cumpara si fara prescriptia medicului. Durerile de cap pot aparea si din cauza unei situatii de disconfort, pe sistem nervos. Pentru aceste dureri nu este nevoie de tratament medicamentos, trebuie pur si simplu sa incercam sa ne linistim”, explica specialistul Florin Ene.

Dependentele se trateaza cu terapie
O alta categorie de pastile care trebuie luate cu bagare de seama sunt tranchilizantele, precum cele impotriva starilor de anxietate sau antidepresive, si somniferele. „Aici, dependenta este una fizica, iar nerespectarea dozei are efecte negative asupra organismului. Se poate face o comparatie intre acest tip de medicamente si alcool. Ambele au rolul de a seda, de a da o stare de liniste. Atunci cand doza este depasita la inceput apare euforia, iar apoi dorinta de a redobandi starea de bine, stare care se obtine numai prin marirea dozei de fiecare data”, explica seful Sectiei de Dependenta de Substante.
Medicii spun ca si dependenta de medicamente se trateaza numai cu ajutorul curelor de dezintoxicare pe care pacientul trebuie sa le parcurga.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.