Impozitul minim a facut ravagii in firmele romanesti
Guvernul Romaniei a reusit performanta de a duce spre faliment si lichidare o suma importanta de firme mici si mijloci. Astfel, conform spuselor presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, peste 72% din firmele care au fost inchise in primele noua luni nu aveau activitate dar lichidarea acestor societati nu a fost determinata de aplicarea impozitului minim.
„Consideram ca principalele cauze care au dus la oprirea activitatii acestor firme au fost renuntarea la societatile comerciale nefunctionale, restrangerea activitatii din motive de criza economica sau mutarea activitatii altundeva”, a declarat Blejnar in presa centrala. Acesta a aratat ca, din cele 128.046 scocietati inchise in perioada ianuarie-septembrie, 92.723, respectiv 72,4%, nu aveau activitate la momentul respectiv, iar 12.704 firme, reprezentand 10% din total, au avut un volum de activitate nesemnificativ, cu o cifra de afaceri lunara sub 100 de euro. Presedintele ANAF a aratat ca multe dintre firme s-au inregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) pentru a-si organiza mai bine activitatea. In perioada mentionata, au fost infiintate 51.845 de persoane fizice autorizate, cu aproape 3.000 mai multe decat pe intreaga perioada din 2008, cand numarul total de noi PFA a fost de 49.092.
Potrivit datelor ANAF, statul a incasat pana in luna septembrie, la bugetul general consolidat, venituri de 592,8 milioane de lei din aplicarea impozitului minim. Potrivit prevederilor unei ordonante de urgenta care a intrat in vigoare de la 1 mai, firmele in cazul carora impozitul pe profit a fost mai mic decat impozitul minim sunt obligate la plata unor sume calculate in functie de veniturile realizate.