Programul de guvernare – ultima varianta

Programul de guvernare – ultima varianta

0 156

Cateva din prioritatile ultimei variante a Programului de guvernare oferite de Cabinetul Boc ar fi urmatoarele: revizuirea Constitutiei, constructia de autostrazi, reforma educatiei si stimularea investitiilor in mediul rural. Aceste prioritati le-am mai auzit agatate de peretele viitorului si in ianuarie 2009, mai putin chestia cu revizuirea Constitutiei. Asta demonstreaza fantezia debordanta a premierului Boc.
Pe langa acestea, cele mai dureroase se anunta insa cele din sectorul public, asupra carora parerile sunt divergente.
„Criza financiara declansata in 2007 s-a propagat rapid intr-o economie mondiala tot mai globalizata, transformandu-se in scurta vreme nu numai in cea mai grava criza economica postbelica, dar si in prima criza care prefigureaza o reasezare a ordinii economice mondiale. Romania nu s-ar fi putut sustrage acestui tavalug, dar, in plus, a fost dezavantajata de lipsa de viziune si responsabilitate politica in perioada de crestere. Pe langa efectele evidente de scadere a productiei, crestere a somajului, deteriorare a nivelului de trai si sporire a incertitudinii si instabilitatii, criza a pus in evidenta o serie de probleme privind eficienta unor institutii. Executivul a inteles rapid necesitatea incheierii acordului de finantare cu institutiile internationale si a cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene. Au fost adoptate masuri de reorganizare institutionala si de reasezare a finantelor publice pe fundamente sanatoase. Modernizarea administratiei publice ramane un obiectiv prioritar, caruia i se subsumeaza o serie de reforme. Contextul actual trebuie sa fie folosit ca oportunitate pentru accelerarea modernizarii institutiilor publice. Intarzierea procesului de modernizare nu poate fi o optiune! Sunt in joc sansele de dezvoltare pe termen lung a Romaniei in cadrul UE si in cadrul unei economii mondiale tot mai competitive”, se arata in preambulul programului de guvernare al Cabinetului Emil Boc, postat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Obiectivele fundamentale pe care si le asuma si promoveaza Guvernul Romaniei sunt:

1. Revizuirea Constitutiei in vederea modernizarii statului, a perfectionarii mecanismului de functionare a puterilor in stat si punerea in aplicare a rezultatelor Referendumului national din 22 noiembrie 2009.
2. Elaborarea unui set de masuri care sa asigure relansarea economiei si consolidarea cresterii economice.
3. Respectarea angajamentelor cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
4. Asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin mentinerea cotei unice de 16% si reducerea numarului de taxe si impozite.
5. Regandirea impozitului minim obligatoriu bazat pe OUG nr. 37/2009 aprobat prin legea 227/2009.
6. Adoptarea si aplicarea Legii responsabilitatii fiscale. Trecerea la elaborarea bugetului de stat in sistem multianual.
7. Revizuirea sistemului de pensii pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a acestuia.
8. Sprijinirea prin masuri concrete a agriculturii in vederea dezvoltarii industriei alimentare, modernizarea satului si reabilitarea sistemului national de irigatii.
9. Restructurarea aparatului administratiei publice pe principii de eficienta si performanta.
10. Descentralizarea inclusiv financiara, a administratiei publice prin delimitarea clara a competentelor pe principii europene in scopul cresterii puterii de decizie, cu respectarea principiului subsidiaritatii si introducerea standardelor de cost.
11. Sprijinirea mediului de afaceri si elaborarea unui set de politici noi pentru sprijinirea IMM-urilor.
12. Consolidarea clasei de mijloc si solidaritate pentru cei aflati in nevoie.
13. Sprijinirea crearii de noi locuri de munca, inclusiv in mediul rural; protejarea si cresterea graduala a puterii de cumparare a populatiei.
14. Realizarea Programului National pentru construirea de locuinte sociale si pentru tineri.
15. Accelerarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene si asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinantarea proiectelor realizate.
16. Dezvoltarea in ritm rapid a infrastructurii.
17. Continuarea reformei in domeniul educatiei potrivit Pactului National pentru Educatie.
18. Reforma in domeniul sanatatii.
19. Continuarea procesului de reforma in domeniul justitiei in vederea garantarii independentei acesteia, neimplicarii politicului in actul de justitie si asigurarii accesului egal al tuturor cetatenilor la justitie.
20. Largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale, pentru pastrarea identitatii culturale, etnice ale comunitatilor minoritare.
21. Regandirea regiunilor economice de dezvoltare pentru a promova dezvoltarea durabila si reducerea decalajelor intre dezvoltarea marilor si micilor orase, precum si intre zonele rurale si cele urbane dezvoltate.
22. Asigurarea securitatii energetice a Romaniei si a cetatenilor sai, inclusiv prin promovarea tehnologiilor ecologice alternative.
23. Asigurarea conditiilor necesare in domeniul cercetarii stiintifice si tehnice in vederea afirmarii activitatii de creatie si inovare, dezvoltarii unor tehnologii autohtone avansate, cresterii competitivitatii produselor romanesti.
24. Relansarea turismului si a sportului ca domenii de importanta nationala.
25. Consolidarea rolului si statutului Romaniei in UE ca al saptelea stat ca marime in UE.

Daca nu mi-am pierdut prea tare memoria, mare parte din cele de mai sus le-am mai auzit, si nu numai la guvernare pedelista, ci si anterior. Ce pot observa este faptul ca toata aceasta coca pentru viitorul cozonac al patriei a crescut ca aluatul pregatit cu o drojdie speciala, si nu-mi ramane decat sa ma intreb cam cati ani crede Guvernul Boc ca se va lafai pe scaun executiv ca sa reuseasca sa coaca toti cozonacii celor 25 de puncte. Mai ales ca solutiile prezentate pana acuma sunt simpliste, motivante negativ si fara variante la o adica.
Ce se mai poate comenta?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.