Plugusorul – un obicei romanesc (I)

Plugusorul – un obicei romanesc (I)

0 240

In noaptea de 31 decembrie timpul capata o noua dimensiune , cosmica , iar vatra satului devine un perimetru sacru in care urmeaza a se oficia , marile rituri de purificare. Este noaptea in care nimeni nu are voie sa doarma deoarece este noaptea impacarilor si a „ tuturor nebuniilor” , menite a anula „ordinea existenta” pentru a instaura „legea armoniei universale”. Aproape fara egal , prin intermediul datinilor si obiceiurilor stramosesti practicate in Moldova, sunt reiterate stravechi simboluri ale umanitatii .
Despre pornitul plugului si ritualul tragerii primei brazde ar fi firesc sa vorbim doar la timpul trecut, in prag de nou mileniu, daca am considera aceste momente ca fiind caracteristice unui stadiu arhaic al civilizatiei taranesti.
Sarbatoarea plugarului este una de raspandire zonala. In diferite zone ale tarii , costumatia , interpretarea pot fi diferite , dar obiceiul in esenta este acelasi.
Daca acest fel de manifestare ne duce cu gandul la arhaice practici magice de alungare a maleficului , „PLUGUSORUL”, alt obicei , este strans legat de mitul fertilitatii.
Vorbe frumoase de prosperitate si belsug sunt adresate de cetele care vin cu „Plugusorul”, fiecarei gospodarii .Ca o incantatie magica , textul urarii se transmite din tata in fiu si nu este roman care sa nu-l cunoasca.
Vorbind despre aratul pamantului cu 12 boi, despre semanatul graului, seceratul si macinatul lui, ca si despre frumoasa morarita, plugusorul, care cuprinde in sine atata poezie, este datina romaneasca care zugraveste in culori atat de vii deprinderea principala a poporului nostru.
Urarea nu se rezuma numai la expunerea in cantec sau versuri a celor dorite, ca in colinde, ci se infaptuieste si prin prezentarea dramatica a muncilor agrigole. Avem deci de-a face cu o manifestare folclorica complexa, menita sa aduca belsug in agricultura. Pentru desfasurarea dramatica a urarii se foloseste plugul sau buhaiul. Plugul era altadata un plug adevarat, frumos impodobit cu crengi de brad si cu panglici, mai nou cu hartie colorata, tras de 4 sau 2 boi, de asemenea impodobiti cu panglici sau batiste.

Aho, aho, copii si frati,
Stati putin si nu manati
Si cuvantul mi-ascultati:
Am plecat sa colindam
Pe la case sa uram,
Plugusorul romanesc
Obiceiul stramosesc.
Va uram cum se cuvine
Pentru anul care vine
Holde mari
Cu bobul des
Si pe creste
Si pe ses!
Cate mere in livezi
Atatea vite-n cirezi;
Cata apa in izvoare
Atata lapte-n sistare;
Sa ne fie-ndestulata
Casa toata!
Tara toata!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.