Furatul steagului la Vad – jud.Brasov

Furatul steagului la Vad – jud.Brasov

0 179

In judetul Brasov exista un sat, pe numele sau Vad, unde de zeci si zeci de ani dainuie un obicei foarte putin schimbat fata de inceputuri. Este vorba de traditia furatului steagului
In Vad, un grup de tineri pastreaza steagul cu grija si an de an il poarta cu ei cand ies la colindat de sarbatoarea Nasterii Domnului.
Furatul steagului este un obicei vechi de sute de ani, pe cat de complicat, pe atat de frumos. S-a practicat si in acest an, in a doua zi de Craciun, in acest sat brasovean, Vad.
Steagul este mandria cetei de feciori. Tinerii il pastreaza cu grija si an de an il poarta cu ei cand ies la colindat. Ca sa-i scoata pe oameni la joc, ei incing cate o hora in mijlocul drumului.
Apoi, dup ace termina cu colindatul, se prind din nou la joc la caminul cultural, unde se aduna tot satul.
Conform obiceiului, tinerii care nu fac parte din ceata incearca sa fure steagul. In acest an, “hotii” au reusit abia la a treia incercare sa puna mana pe steag.
Pentru rascumparare s-au purtat negocieri:
„Dati-ne doua lazi de bere si doua sticle de whisky”.
Dupa ce steagul a fost recuperat, tinerii au colindat din nou si au petrecut pana tarziu in miez de noapþe.
Bineinteles, mersul acestui obicei este mai complicat, se joaca in timp si cu multeinflorituri. Nu am vrut, prin cele aratate mai sus, decat s ascot in evidenta ca traditiile nu au disparut inca de tot, ba in multe locuri sunt reinviate, spre sanatatea morala a romanilor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.