Abdicarea regelui Mihai I
Ieri s-au implinit 62 de ani de cand regele Mihai I de Hohenzollern si Sigmaringen a fost obligat sa renunte la tron. Nu a fost nici primul si nici ultimul pe care Istoria il consemneaza in aceasta ipostaza, iar eu, republican din convingere, spun ca nu a fost o mare paguba. Dar, pentru ca in toata afacerea au avut un cuvant greu de spus comunistii sprijiniti de Stalin,, se bae toba cea mare, invocandu-se nedreptati.
Dar nedreptate nu a fost cand I s-a taiat capul lui Mihai Viteazul? Nedreptate nu a fost cand domnitorul Cuza a fost obligat sa lase tronul unei Romanii abia unite? Ia sa fi existat sip e atunci comunisti, sa vedeti cum s-ar fid at vina pe ei!
Cert este faptul ca, pe 30 decembrie 1947, cu 62 de ani in urma, Romania devenea republica, asa cum era si Franta, Germania, Italia sau Statele Unite. Regele Mihai a fost atunci fortat sa renunte la tron si sa paraseasca þara. Regimul comunist instaurat apoi in Romania a sarbatorit in fiecare an nu cu asa de mare fast ca 23 august, de pilda – am trait vremurile si nu ma ascund dupa deget – ziua de 30 decembrie. Acum insa, doar varstnicii isi mai amintesc ce s-a intamplat atunci.
Astfel, in urma cu 62 de ani Romania s-a transformat din Regat in Republica, din pacate, lasata fiind sub influenta sovietica de celelalte mari puteri, intr-una Populara, comunista.. Ca urmare a amenintarilor primite din partea autoritatilor comuniste, regele Mihai a abdicat, ca tot nu avea ce face altceva, chiar daca amenintarile nu au fost atat de groaznice cum le prezinta unii in zilele noastre. S-a mers mai mult la mica intelegere: pleci, iti iei din jucarii si ne lasi in pace.
Si intr-adevar, cateva zile mai tarziu, pe 3 ianuarie 1948, de acum ex-regele Mihai a parasit þara, dupa ce spre vest plecase o garniture de marfa plina cu bunurile alese de familia regala, lucru consfintit de scrierile istorice ale unor state occidentale, nesupuse cenzurii comuniste. Ex-regele a fost insotit de principesele Elisabeta de Romania si Ileana de Habsburg.
Mai poate fi consemnat faptul ca in octombrie 1947, cand s-a dus in Anglia la nunta reginei Elisabeta (actuala) a Marii Britanii, domnul inca rege, mirosind ce il asteapta, a avut grija sa scoata din tara, pe post de cadouri de nunta, o serie de valori inestimabile din patrimonial national, pe care nu le-a mai daruit, ci le-a pus la pastrare ca baza a viitoarei sale prosperitati in Occident. Si astazi exista voci ale unor istorici care vorbesc mai ales de acele tablouri, dar gurile le sunt repede inchise din motive lesne de inteles.
In ce o priveste pe Ana, consoarta lui Mihai, nu vad de ce I se atribuie titlul de regina. In momentul casatoriei celor doi, Mihai nu mai era rege, asa ca nu inteleg logica: te mariti cu un fost popa si devii doamna preoteasa?
Dupa 1989 momentul 30 decembrie 1947 a fost pomenit din ce in ce mai rar, astfel ca celor mai tineri aceasta data nu le mai spune nimic, ei putand fi usor indoctrinati de amicii ex-regelui, cei care niciodata nu au amintit – de fapt nu a facut-o nici insusi Mihai – de medalia sovietica cu care Mihai a fost decorat de insusi Stalin pentru ca l-a matrasit pe patriotul maresal Ion Antonescu, si care la fel, nu au amintit niciodata de avionul tip civil, de ultimo racnet pe atunci, cu care ex-regele Mihai a fost cadorisit tot de Stalin si sovietici, stiut fiind faptul ca pe ex-rege il interesau mai mult automobilele si avioanele decat treburile tarii.
Mihai I este singurul ex-monarh al tarii aflat inca in viaþa si se bucura la ora actuala de drepturile de care beneficiaza toti fostii sefi de stat ai Romaniei, in plus umplandu-se de bani si avere din retrocedari nejustificate.
Ex-regele Mihai I are acum 88 de ani si daca ar avea ciocul mai mic i-as ura inca multi inainte.
Dan Bota de Sarmisegetuza si Dacia Felix