Zahar natural vs. indulcitori

Zahar natural vs. indulcitori

0 172

Zaharul in exces dauneaza grav sanatatii, dar, in acelasi timp, indulcitorii sintetici sunt cancerigeni. In aceste conditii, care ar fi varianta benefica?
In orice caz, conform studiilor recente realizate, se pare ca oamenii recunosc cu usurinta care este zahar natural si care nu cu ajutorul conexiunilor de la nivelul creierului.
Psihiatrul Guido Frank, de la Universitatea Denver din Colorado a comparat efectul produs de zahar cu cel produs de alti indulcitori la nivelul creierului, informeaza Adevarul.
Spre deosebire de zahar, care activeaza la nivelul creierului si zonele care sunt responsabile pentru starea de satietate, indulcitorii activeaza doar portiunile creierului responsabile pentru receptarea gustului, nu si pe cele care dau semnalul ca organismul este satul. Ceea ce duce la concluzia ca indulcitorii intretin foamea.
Fara zahar, organismul uman nu ar putea functiona, acesta avand nevoie de o anumita cantitate de zahar care variaza intre 0.70 si 1.10 g/l.
Indulcitorii artificiali, mult mai dulci decat zaharul natural, sunt destul de controversati.
Multi oameni sunt inca derutati daca sa apeleze linistiti la produsele light, care sunt dietetice pentru ca au in componenta tocmai acesti indulcitori.
La nivel mondial se duce o lupta intre asociatiile de prevenire a cancerului sau a diabetului care sustin ca indulcitorii artificiali dauneaza organismului si cele care sustin tocmai contrariul.
Studii recente ale organizatiilor importante din domeniu demonstreaza ca indulcitorii artificiali si, in special, aspartamul, nu au nici o legatura cu dementa, cancerul, tulburarile de comportament, pierderea parului si alte boli invocate pe cateva site-uri.
Agentii internationale cum sunt Agentia de Standardizare a Alimentelor, Autoritatea Europeana de Standardizare a Alimentelor si Administratia privind Drogurile si Alimentele, au ca responsabilitate monitorizarea concordantei dintre produse si sanatatea umana atunci cand se ceeaza anumite controverse privind un produs.
Inca din 1988, adica la 6 ani dupa inventarea sa de Compania GD Searle, condusa de Monsanto, aspartamul a reusit sa convinga Comitetul Stiintific European privind Alimentele ca este un produs sigur.
In 2002, din cauza numeroaselor controverse publice, Comitetul a mai condus un studiu, care a cumulat mai mult de 500 de rapoarte. In urma cercetarilor biochimice, clinice si de comportament asupra subiectilor, a reiesit ca o doza zilnica de 40 mg/kg de aspartam este sigura, fiind o exceptie doar in cazul persoanelor care sufera de fenilcetonurie. Avantajele aspartamului si al indulcitorilor artificiali
Indulcitorii au urmatoarele proprietati:
Gust asemanator cu al zaharului.
Nu afecteaza dintii si nu produc carii.
Intensifica aroma fructelor, folosite in prajituri si in bauturi.
Sunt indicati persoanelor cu diabet .
Pot fi folositi in diete.

Produsele care contin aspartam sunt: Cerealele, Mentosanele, Iaurtul de baut, Guma de mestecat, Pudra de ceai rece, Bomboanele tari, care se sug, Cacao Instant, Budinca la plic

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.