Nimic nu se mai misca la Ghimbav
Daca in alte societati comerciale activitatea a fost reluata de ieri, iata ca pe platforma industriala de la Ghimbav – ma refer la partea aeronautica – domneste linistea, o liniste care le face si pe ciori sa le fie lehamite sa zboare.
Si asta pentru ca cei circa 600 de salariati care mai figureaza la IAR se afla de la jumatatea lui decembrie in concediu colectiv de odihna, de parca cu totii s-ar fi bulucit sa cinsteasca asa cum trebuie si dupa datina Sarbatorile de Iarna. Ei vor reveni, in cel mai bun caz, de la 1 februarie la locurile de munca, pana atunci aflandu-se in somaj tehnic.
In ce ii priveste pe cei 50 de angajati de la Constructii Aeronautice, acestia, mai baftosi, se vor intoarce peste o saptamana la lucru fiindca mai au ceva comenzi.
Ciudat, dar situatia este identica cu cea din ianuarie 2009, cand IAR Ghimbav avea aproape 900 de salariati, iar Constructii Aeronautice Ghimbav aproape 150. Cele doua au funcþionat cu circa 20% din posturi pe somaj tehnic timp de jumatate de an. In urma scaderii drastice a comenzilor s-a hotarat insa restructurarea de personal incepand cu iunie 2009. Astfel, la IAR s-a trecut la concedierea a 303 salariati din cei 860, dar doar 285 au intrat in somaj propriu-zis, restul indeplinind conditiile de pensionare.
Cei concediati colectiv, cu exceptia a 16 dintre ei, beneficiaza de prevederile Ordonantei 95/2002, privind industria de aparare, care prevede 36 de plati compensatorii.
De la Constructii Aeronautice, 89 din cei 140 de angajati au fost disponibilizati fara plati compensatorii, adica au fost lasati in voia sortii. In plus, acestia, inclusiv cei ramasi, nu si-au primit salariile nici acum pentru perioada aprilie- iunie, fapt ce a generat proteste si actiuni in instanta.
Dar aceste masuri nu exprima completa degringolada. Astfel, urmatoarea etapa de concedieri va avea loc cel tarziu la 1 aprilie 2010, fara pacaleala, urmand sa ramana doar 160 de angajati la IAR Ghimbav, singurul fabricant autohton de elicoptere, si 40, la Construcþii Aeronautice, unicul producator roman de avioane usoare si planoare. In mod evident, cele doua societati vor deveni, dupa acea data, doar ateliere de reparatii si mentenanta pentru aparatele de zbor.
Si iata cum se duce naibii, din varii interese, inca un segment din industria brasoveana cu traditie si a carei produse, de buna calitate, au fost intotdeauna apreciate, in tara si peste hotare. Dar de ce sa producem noi cand putem importa toate rahaturile de calitate dubioasa, asa cum facem pana si cu mancarea si cu alte si alte produse, candva mandria industriei romanesti?
Dan Bota