Politica monetara, BNR reducere de dobanda

Politica monetara,
BNR reducere de dobanda

0 125

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in prima sedinta de politica monetara din 2010, sa reduca dobanda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%, si sa mentina ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.
Consiliul de Administratie al Bancii Centrale a mai decis:
• gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar, in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara.
• mentina nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Continuarea monitorizaii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare
Consiliul de Administratie al bancii centrale are programata a doua sedinta de politica monetara din acest an pe 3 februarie, cand va analiza si raportul trimestrial asupra inflatiei.
La precedenta sedinta de politica monetara, de la inceputul lunii noiembrie 2009, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 8% si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 30%.
Ulterior, pe 16 noiembrie, CA al BNR a redus nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani de la 30% la 25%, pentru sustinerea finantarii sectorului guvernamental de pe piata interna, in conditiile amanarii transelor din imprumutul extern.
Banca centrala a redus in 2009 dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25%, si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit, de la 18% la 15%.
Totodata, CA al BNR a redus, pe parcursul anului trecut, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani de la 40% la 25% si a celor cu scadenta reziduala de peste doi ani de la 40% la zero.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.