Biruri nesimtite pe drepturile de autor si conventiile civile
Proiectul legii pensiilor, care urmeaza sa fie aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si convenþii civile pana la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie, a declarat ieri, ministrul muncii, Mihai Seitan.
„Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie”, a afirmat Seitan.
El a precizat ca, peste plafonul de cinci salarii medii pe economie, nu se mai plateste CAS.
„Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor”, a completat ministrul muncii.
Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament.
Ideea schimbarii reglementarilor in ceea ce priveste plata prin contracte de drepturi de autor, larg raspandita in randul jurnalistilor, a fost vehiculata si la inceputul anului trecut, cand sindicatele vorbeau chiar de eliminarea platii sub aceasta forma.
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara in ianuarie 2009 ca eliminarea remunerarii sub forma de drepturi de autor ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane.
Din datele centralizate de ANAF reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie, iar peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.
Iata si cat plateste angajatorul si cat angajatul.
Angajatilor li se vor retine 31% din castigurile din drepturile de autor sau din veniturile obtinute in urma incheierii conventiilor civile drept contributii pentru bugetul de pensii. Masura este prevazuta in proiectul legii unice a pensiilor, care urmeaza sa fie aprobat in Guvern in luna februarie.
Potrivit propunerii din Legea unica a pensiilor, contributia de 31,3% va fi suportata 20,8% de angajator si 10,5% de angajat. Cei mai afectati de aceasta masura sunt artistii, multi dintre ei fiind platiti doar prin contracte de autor.
„E o tsmpenie, nu e prima a acestui dobitoc, dar omul cand plateste impozit la stat plateste de fapt pentru pensie, de ce sa mai platesc o data. Sa platesc pentru ca merg pe jos, pentru ca tusesc la filmare, e o tampenie. Sa caute bani in alta parte domnul asta care vine cu idioteniile acestea”, a declarat regizorul Andrei Blaier.
Cineastii spun ca plata CAS pentru drepturile de autor va ingreuna productia de filme.
„Producatorul va trebui sa plateasca la casa de asigurari un anume procent, deci acel procent nu va mai fi folosit pentru film, ci se va duce la stat”, a precizat regizorul Stere Gulea.
„Eu am posibilitatea, fiind in Parlament, sa lupt direct impotriva acestui lucru. Si acest lucru il voi face. Nu are legatura intre CAS si impozitarea creatiei. Este vorba de creatie. O sa se puna in felul asta impozit si pe ajutorul de inmormantare”, a aratat regizorul Sergiu Nicolaescu.
Ministerul Muncii spune ca prin aceasta masura ar urma sa fie protejati cei care au doar contracte de drepturi de autor si care astfel vor beneficia si ei de pensie.
Impotentii acestia care ne conduc ar face mai bines a gaseasca metode creative de scos tara din rahat, nu comodul strans cjapca a banilor din orice. Se pare ca vom ajunge mai rau ca pe vremea fanariotilor, caci eu, pentru ce scriu, ca sa dau un exemplu – nu am pretentia ca sunt nu stiu ce minune a literelor, sunt altii mult mai buni, dar este o munca de creatie care imi apartine si pe care nu oricine o poate face – platesc toate birurile si impozitele prevazute de lege. Si ma intreb: de ce sa platesc de doua ori pentru acelasi lucru? Caci asta ar fi. Plavanii care au pritocit aceasta lege s-au gandit cum s-ar simti sa plateasca doua impozite pe o tampenie spusa in Palatul Victoria?
Iar asigurarea unei pensii, candva, este o uriasa barba. Sa ma lase domnii asa, fara acea pensie, si ma voi descurca eu, cu urzici si stevie, ce le pasa lor deodata de o soarta a mea care mi s-ar putea san u mi se intample? Mai ales ca, repet, platesc un rand de impozite.
Ca sa nu mai vorbim ca salariile vor fi din nou diminuate, cand sefii vor trebui sa plateasca, in plina criza fara perspectiva de redresare, inca 20% in plus fata de birurile de pana acuma.
Oare cand vor bate clopotele si pentru aceste cozi de topor?
Dan Bota