Impozitarea averilor mai mari de 500.000 de euro

Impozitarea averilor mai mari de 500.000 de euro

0 180

Deputatul social-democrat Mugurel Surupaceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor o propunere legislativa pentru instituirea, incepand de anul acesta, a unui impozit anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice, ce depaseste pragul de 500.000 de euro, anunta Mediafax. Potrivit initiativei legislative, impozitul pe avere ar urma sa fie calculat in functie de averea familiei, inclusiv a sotului/sotiei si a copiilor minori ai celor vizati.
Proiectul inaintat de Mugurel Surupaceanu este un serviciu facut de Opozitie celor de la Putere prin care Bugetul primeste o sursa importanta de venit.
Impozitul anual pe avere ar urma sa fie in cuantum de 0,5% pentru valoarea averii nete detinute care depaseste pragul de 500.000 euro, in echivalent in lei la cursul BNR, la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta (dupa deducerea unor sume – conform metodologiei ce va fi prevazuta in normele de aplicare).

Ce se impoziteaza
Initiativa legislativa vizeaza impozitarea bunurilor imobiliare si mobiliare, a drepturilor banesti si a valorilor apartinand contribuabilului persoana fizica, sotului/sotiei, precum si copiilor minori in cazul in care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora.
Proiectul de lege mai prevede ca persoanele fizice rezidente sa plateasca impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate, iar cele nerezidente sa plateasca pentru patrimoniul net detinut in Romania, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri.
Pana la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei initiative legislative vor depune declaratia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal, se mai precizeaza in proiectul de lege.
Propunerea de lege prevede ca trebuie sa faca obiectul exonerarii de la plata impozitului pe avere cladirile apartinand patrimoniului cultural national, mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptia antichitatilor, drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinand contribuabilului sau mostenitorilor, care nu au facut obiectul vreunei cesiuni, plasamente financiare (titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte de asigurari de viata si altele asimilate), renta viagera, pensia privata capitalizata, partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care persoanele fizice isi exercita activitatea de baza, masini si utilaje agricole precum si constructii agricole.
Proiectul de lege mai prevede ca la stabilirea impozitului pe avere datorat sa se ia in calcul si datoriile care greveaza bunurile ce compun patrimoniul, impozitele si taxele deja platite pentru aceste bunuri, precum si sa se procedeze la aplicarea unor deduceri personale si in functie de numarul copiilor si numarul persoanelor in varsta sau cu dizabilitati, dupa caz, aflate in ingrijire.
Procedura de declarare si de calcul a impozitului anual pe avere urmeaza sa fie stabilita prin norme metodologice aprobate prin hotarare de Guvern.

Tari din UE si impozitul pe avere
In expunerea de motive a propunerii legislative se precizeaza ca si alte state europene au introdus un impozit similar:
• Franta a introdus impozitul de solidaritate pe avere, cu un prag de 790.000 euro si cu rate de 0,55% – 1,80%.
• Norvegia a introdus impozitul pe avere, cu rate de 0,9% – 1,1%.
• Elvetia a introdus impozitul pe avere de maximum 1% din activele nete, prelevat de cantoane si localitati, acesta fiind cel mai vechi impozit de acest fel.
• Un impozit similar exista si in Italia, Austria, Irlanda, Danemarca, Germania, Olanda, Luxemburg, Finlanda, Suedia si Spania, care au ales sa aplice un alt tip de impozit, pe veniturile generate de elementele de patrimoniu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.