Snowkiting – sport de iarna extrem la Brasov

Snowkiting – sport de iarna extrem la Brasov

0 309

Snowkitingul este un sport extrem putin cunoscut in Romania.
Ce reprezinta, de fapt?
In limba engleza, „kite” inseamna zmeu. De aici se poate deduce usor intelesul cuvantului „kiting” si anume sportul care foloseste un zmeu. Powerkiting-ul este sportul care foloseste un zmeu pentru a genera forta de tractiune necesara tractarii unui sportiv (rider) pe apa, iarba, nisip sau zapada. Pentru deplasarea pe apa se foloseste o placa speciala (kiteboard), asemanatoare cu cea de windsurfing. Pentru nisip sau iarba se pot folosi role offroad, mountainboard sau buggy. Pe zapada se folosesc schiurile normale sau placile de snowboarding. Snowkiting-ul este deci sportul care foloseste un zmeu pentru a tracta un rider pe zapada. Se poate practica pe orice teren deschis, lipsit de obstacole (pomi, case, stalpi sau fire de inalta tensiune, etc.).
Acest sport a fost introdus in Romania prin anul 2000 de catre un brasovean pasioant de acest hobby.
Singura scoala din tara pentru acest sport a fost infiintata acum doi ani de un brasovean, Marian Bobe.
Un curs de initiere dureaza patru zile, iar fiecare elev are parte de aproximatix 12 ore de explicatii. Cursul costa 200 de euro de persoana si elevul trebuie sa se prezinte la lectii costumat pentru schi sau snowboarding.
Pentru cei care ajung pe Valea Prahovei, Cota 2000 este locul ideal pentru practicarea sportului extrem.
Singurele conditii pentru ca snowkitingul sa fie posibil sunt impuse de vreme. Sportul se poate practica atat timp cat e zapada si bate si vantul.
Unul dintre pionierii powerkiting-ului romanesc este brasoveanul Mihai CURPEN sau Miki, cum este cunoscut intre prieteni. Primii practicanti de snowkiting din Romania sunt, asadar: Iuliu MICLOS, Dan POSTELNICU, iar mai tarziu li s-au alaturat Marian TODOR, Dan NEGOIESCU si Marian BOBE.
Echipamentul de snowkiting se compune dintr-un zmeu (kite), prevazut cu linii de comanda (lines) si o bara (control bar) sau manere (handles) de comnda. Prin intermediul unei bucle, zmeul se fixeaza de un ham (harness) care este purtat de sportiv. Mijloacele de locomotie folosite sunt schiurile sau placile de snowboard.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.