Desfiintarea scolilor a starnit proteste in mediul rural

Desfiintarea scolilor a starnit proteste in mediul rural

0 171

Disponibilizarile din invatamant au determinat valuri de revolta nu numai in randul profesorilor care sunt amenintati cu somajul, ci si in randul parintilor.
Aceasta masura va determina inchiderea a zeci de scoli, in special in zona rurala, unde numarul de elevi inscrisi este mult sub media admisa, iar cheltuielile cu unitatile de invatamant respective nu se mai justifica in opinia alesilor nostri.
In consecinta, scolile in care sunt prea putini elevi vor fi desfiintate, urmand ca cei mici sa mearga la alte unitati scolare din localitatile dimprejur.
situatiile pot deveni dramatice daca aceste masuri vor fi puse in aplicare, deoarece elevii vor fi nevoiti sa mearga la cea mai apropiata institutie de invatamant din judetul lor, aceasta putand sa se situeze si la 10 km departare, iar mijloacele de transport in comun sa lipseasca.
Parintii din Gorj, spre exemplu, nu sunt de acord sa isi lase copiii sa faca naveta sapte kilometri cu microbuzul primariei. „incepand cu 1 septembrie 2010, unitatea va trebui sa se mute, sa se comaseze cu scoala de la Dragutesti”, a precizat Sterian Modroiu, directorul Scolii Generale Urechesti.
Pentru ca multe clase din mediul rural nu intrunesc numarul minim de 30 de elevi, mai multe scoli vor fi desfiintate.
Parintii sunt ingrijorati de situatia copiilor in cazul in care scolile din aceasta zona a Vrancei vor fi inchise. „S-a ajuns prea departe. Nici in vreme de foamete nu se intampla sa desfiinteze scoli. In loc sa lase copii la scolile din localitatile lor ii mai tine si pe drumuri. Sunt distante mari pana la scolile din comune si fara masina nu pot ajunge la timp la ore”, a spus Tatiana Prodan, mama unui copil care invata la scoala din Tinoasa.
Incepand din 2010, scolile vor avea bugetul in functie de numarul de elevi care le trece pragul. In cazul invatamantului primar, o scoala din mediul urban va primi 2.180 de lei anual per elev, iar una din mediul rural, 2.597 de lei per elev.
La invatamantul gimnazial, in mediul urban, o unitate scolara ar urma sa primeasca 2.857 de lei anual per elev, iar in mediul rural, 3.497 de lei per elev. Liceele de profil teoretic vor primi, atat in mediul rural, cat si urban, cate 2.713 lei anual pentru fiecare elev inscris, iar la cele cu profil tehnologic, suma va fi de 2.952 de lei.
Scolile de arte si meserii din mediul urban vor primi sume cuprinse intre 3.129 de lei si 3.403 lei anul, pentru fiecare elev, informeaza Mediafax.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.