Stroe il bate pe fiul lui Progoana
In urma scrutinului de duminica, strategia de a ingheta formula politica prezenta in Parlament, intelgerea preelectoralla din 2008 a PD-l, PNl si PSD+PC, se confirma. Conform rezultatelor finale comunicate de BEM, in urma numararii voturilor din toate cele 25 de sectii de votare, Radu Stroe a obtinut fotoliul de deputat cu un scor de 70,17% din voturi, in fata democrat-liberalului Honorius Prigoana care a obtinut 29,83%. Prezenta la urne a fost una palida. BEM a anuntat o prezenta la vot de 27,11%.
La alegerile din noiembrie 2008, candidatul PSD+PC, Mihaela Anton, a luat 29, 42%, iar candidatul PNL, Bogdan Olteanu, a adunat 26,68% in colegiul 1.
Fotoliul de deputat in acest colegiu ramasese vacant dupa plecarea lui Bogdan Olteanu la BNR.
Cifrele ne arata faptul ca PDL a pierdut cateva procente in Colegiul 1 din Bucuresti fata de alegerile de acum un an, in schimb, PSD si PNL au adunat, in comparatie cu alegerile din noiembrie 2008, peste zece puncte in plus. Radu Stroe a strans mai bine de zece procente in plus fata de punctele adunate la un loc in 2008 de PSD+PC si PNL.
PDL a propus o falsa alternativa si un fals simbol al noii generatii. Cum ar putea fi altfel un individ care conduce o masina de 1 milion de euro? Noul experiment de tip EBA a fost drastic sanctionat de electorat. Ca reactie de partid, in sedinte de luni dimineata, liderii PD-L inca nu bagasera de seama ca nu au castigat, cei mai multi nici nu sesizau ca ar fi o pierdere.
Liberalul Radu Stroe, un candidat cenusiu si tern, cel care va mai sta inca aproape trei ani in Parlament, este simbolul politrucului de sorginte comunista, care in manfatele anterioare a muncit din greu in comisiile care aveau de-a face cu SRI, SIE sau aparare.
Ce ramane dupa scrutinul de duminica? Un Radu Stroe (61 ani), fost ofiter de marina de navigatie care, cred ca nu conteaza partidul din care face parte, va raspunde la comenzile ce vin din Dealul Cotrocenilor. Oficial va reprezenta Colegiul uninominal nr. 1 din Capitala, in Camera Deputatilor, inainte de a iesi la pensie.